Türkiye'yi 2023 yılına hazırlayacak alt yapının oluşturulacağı 64. reform hükümeti, uyum, bölgesel denge ve deneyimle hazırlandı. Kuruculardan birçok ismin yer aldığı kabineye 2002 ruhu yansıdı. Reform ve atılım kabinesi olarak adlandırılan kabineye,
1 Kasım seçimleri sonrası AK Parti'nin tek başına iktidar olmasıyla yeni hükümet kurma çalışmaları da hızla başladı. Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 64. hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni Bakanlar Kurulu listesini dün saat 11.50'de Erdoğan'a sundu.
Saat 13.15'te görüşmeden yeni bakanlara onay almış şekilde çıkan Davutoğlu, 64. hükümeti açıkladı. Reform ve atılım kabinesi olarak nitelendirilen yeni Bakanlar Kurulu, pekçok hassasiyet gözetilerek oluşturuldu. Başbakan yardımcısı sayısı 5'e yükseltilirken, iki kadın bakan görev üstlendi. 8 isim ilk kez bakanlık koltuğuna otururken, seçimlerde oy patlaması yapan illerden vekillerin bakanlıkla ödüllendirildiği gözlendi. 64. hükümetin en genç ismi 37 yaşındaki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak oldu. Başbakan Yardımcılığına getirilen Mehmet Şimşek'e ise ekonominin koordinasyonu emanet edildi.
2002 RUHU KORUNDU
Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından önce AK Parti Genel Başkanlığı ardından da Başbakanlık görevini üstlenen Davutoğlu, 62. hükümet ve Geçici Seçim Hükümeti'nin ardından dün oluşturduğu 64. hükümetle üçüncü kez iş başı yapmış oldu. Kongredeki seçimlerden parti yönetimine kadar yansıtılan ve seçimlerde de altı çizilen 2002 ruhu, 64. hükümette de korundu.
DENEYİM VE DİNAMİZM
Bekir Bozdağ'dan Mevlüt Çavuşoğlu'na, Faruk Çelik'ten Mustafa Elitaş'a, Binali Yıldırım'dan Mehmet Müezzinoğlu'na kadar AK Parti'nin kurucuları arasında yer alan isimler kabinede yer buldu. Türkiye'yi 2023'e taşıyacak icraatların alt yapısının oluşturulacağı 64. dönemin kabinesinin oluşturulmasında uyum ve bölgesel denge gözetildi, deneyim gözönünde tutuldu ve kadrolara dinamizm getirildi. 8 isim ilk kez bakan oldu, genç isimlere zor görevler verildi.