GÜNDEMHaber Girişi : 04 Ekim 2015 09:16

'Barış istiyorsak daima savaşa hazır olmalıyız'

'Barış istiyorsak daima savaşa hazır olmalıyız'
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimiz 2023'te savunma sanayiinde dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırmak. Kat edeceğimiz yol var. Barış istiyorsak daima savaşa hazır olmalıyız
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için Tuzla Anadolu Tersanesi'nde inşa edilen dünyanın en büyük çıkarma gemilerinden olan TCG Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle İstanbul'da dün suya indirildi. Törene Erdoğan'ın yanı sıra Milli Savunma Bakanı Mehmet Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu katıldı. Erdoğan törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: 

PARAMIZLA ALAMIYORDUK: Geçmişte arzu ettiğimiz gemileri, uçakları, araç-gereçleri paramızla dahi almakta zorlandığımızı asla unutmadık, unutmayacağız. Savunma sanayiimizin diğer unsarları gibi gemilerimiz, deniz altılarımızı ve diğer ihtiyaçlarımızı kendi tasarımımız ve kendi üretimimiz olarak ülkemizde tedarik edebiliyor olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. 

BÜYÜK TEHDİT: 2002'de savunma sanayii ihtiyaçlarının yüzde 80'ini ithal ediyorduk. Bu vahim tablonun istiklalimiz ve istikbalimiz için çok büyük bir tehdit olduğunu gördüğümüz için savunma sanayiisindeki dışa bağımlılığımızı yüzde 40'lara indirdik. Hedefimiz 2023'te dışa bağımlılığımızı tamamen ortadan kaldırmak. Temel savunma ihtiyaçlarımızı kendimiz tasarlayıp ürettiğimizde istiklalimize ve istikbalimize daha güvenli bakabileceğiz. MİLGEM başta olmak üzere, projelerimizi devam ettirmek yeni projelerle donanmamızı güçlendirmeliyiz. Hızır Reis'in donanmayla seferden geldiği günün heyecanını yeniden yaşayacağımız günleri hep birlikte görmeyi temenni ediyorum. 

SAVAŞA HAZIR OLMALIYIZ: Çalışmalarımızı Yavuz Sultan Selim'in ve Gazi Mustafa Kemal'in şu güzel sözünü kendimize ilke edinerek yürütüyoruz. Ecdadımız diyor ki "Hazır ol cenge, eğer ister isen sulh-u salah." Barış istiyorsak daima savaşa hazır olmalıyız. Bu anlayışla kendimiz, bölgemiz ve dünyada barışı, huzuru, güvenliği daim kılmak için ordumuzu güçlendirmeyi sürdüreceğiz. Bundan hiçkimse rahatsız olmasın. Bu milletin tarihinde sömürgecilik ayıbı yoktur. Bundan sonra da olmayacak. Biz, dostlarımızın emin olmasını sağlamak, birlik ve bütünlüğümüze göz dikenleri caydırmak için bu yatırımları yapıyoruz. 

CİDDİ İLERLEME KAYDETTİK: Bugün, ilk gemiyi denize indiriyoruz. MİLGEM Projesi'nde de 8 gemiden henüz ikisini denize indirebildik. Helikopter, tank, insansız hava aracı, uçak gibi pek çok projede ciddi ilerleme kaydettik. Üretim aşamasına geldik. Ama halen kat etmemiz gereken mesafeler var. Temmuzdan beri tırmanışa geçen terör saldırıları, bölgemizde yaşanan gelişmeler bizim bu çalışmaları süratlendirmemizi, hazırlıklarımızı tamamlamamızı gerektiriyor. Bunun ne denli önemli olduğunuda artık ortaya koyuyor. 

'ASKERİ DESTEKLEMEYEN DİPLOMASİ YOLDA BIRAKIR'

"Küresel sistem, ekonomik kaosla birlikte jeopolitik yeniden yapılanma sürecininde işine geliyor. Sürecin önemli çatışmaları, çekişmeleri, mücadeleleri bizim çevremizde cereyan ediyor. Bu dönemi ülkemiz ve milletimiz lehinde değerlendirebilmemizin şartı güçlü bir orduya, savunma sanayiine, yüksek teknolojiye dayalı üretim alt yapısına sahip olmamız. Askeri güçle desteklenmeyen diplomasi, size yolda bırakır. Bizim yolda kalmaya tahümmülümüz yok." 

STRASBOURG ERDOĞAN'A HAZIR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün Fransa'nın Strasbourg kentinde "Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses" mitingiyle Avrupalı Türklerle buluşacağı Zenith Strasbourg Salonu'nda hazırlıklar tamamlandı. 15 bin kişinin katılacağı Erdoğan'ın mitingi ile Başbakan Davutoğlu'nun AK Parti Seçim Beyannamesi'ni açıklaması 10.00 ile 19.00 saatleri arasında canlı yayın konuklarıyla gün boyu aHaber'de ekrana gelecek.

DENİZDE SEYİR HALİNDE BİR AY KALABİLİYOR

Yüzde 70'ten fazlası Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve denizaltı ile savaş uçaklarına karşı üstün savunma sistemine sahip TCG Bayraktar 10 ayda tamamlandı. Aynı özelliklere sahip ikinci gemi olan TCG Sancaktar'ın inşasına hemen başlandı. 8 ay sonra denize indirilmesi ve Ekim 2017'de donanmaya katılması planlanıyor. TCG Bayraktar'ın özellikleri şunlar: 
 15 deniz mili süratle 30 gün açık denizde kalabiliyor. 6 bin deniz mili yakıt ikmali yapmadan gidebiliyor. 
 Ağırlığı 60 ton. Boyu 138.75 metre. Eni 19.6 metre. 18 deniz mil sürat yapabiliyor. 
 2 metreden daha az derinlikteki kıyıya bile harekat, asker ya da zırhlı araç sevkiyatı yapılabiliyor. 20 tankı, 350 amfibi komandosunu karaya çıkartabiliyor. 
 Bin 100 metrekare güverte alanı, 690 metrekare açık güverte alanı var.15 tonluk bir helikopteri taşıyabilir. 
 Gemi personeli : 12 subay, 51 Astsubay, 66 er. Amfibi personel: 350. Gemide toplam 566 kişilik yatak kapasitesi mevcut. 
 Yaklaşık bin 200 ton yük veya çeşitli zırhlı ve diğer araç taşıma kapasitesine sahip. Bu kapasite ile tanesi 60 ton olan 20 adet tank, LST tarafından rahatlıkla taşınabilecek. 
 20 deniz mili sürat yapabilen 4 adet LCVP çıkarma aracı, 3 adet kendinden tahrikli ponton, nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırı için tam personel koruması. 18 metre boyunda baş rampa, 60 ton yük taşıyabilen yan ve arka kapak, 2 adet 25 tonluk, 2 adet 10 tonluk güverte vinci özelliklerine sahip. 
 Tüm gemi sistemlerinin köprü üstü ve makine kontrol odasından uzaktan kumandalı. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.