GÜNDEMHaber Girişi : 10 Ağustos 2015 16:05

AK Parti nabız tutuyor: Erken seçime yeşil ışık

AK Parti nabız tutuyor: Erken seçime yeşil ışık
AK Parti anketler ve sahadaki milletvekilleri kanalıyla nabız tutuyor. İlk izlenim: Operasyonlar destek buluyor. Hükümet konusundaki beklenti ise koalisyon yerine seçime gidilmesi yönünde
AK Parti, terörle mücadele kapsamında başlatılan operasyonlar, koalisyon çalışmaları, erken seçim tartışmalarının vatandaşlar arasında nasıl bir etki yarattığını anlamak için iki koldan çalışma başlattı. Bir taraftan bu konulardan anketler yapılırken bir taraftan da milletvekilleri sahaya indi. Sahadan gelen ilk izlenimlere göre operasyonlara geniş bir halk desteği bulunuyor. Hükümet konusundaki beklenti ise koalisyon yerine seçime gidilmesi yönünde. Başbakan Ahmet Davutoğlu, il başkanları ile yaptığı toplantıda "Sivil toplum kuruluşlarıyla faaliyetlerimizi artıralım. Haftalık, aylık raporlandırmalar isteyeceğim" demişti. Bu talimat üzerine teşkilatların yanı sıra milletvekilleri de seçim çevrelerine gidip nabız tutmaya başladı. Milletvekilleri sahada vatandaşlar, STK'lar, esnaf ile bir araya gelip sorunlarını dinliyor. Operasyonlar, koalisyon çalışmaları, erken seçim olasılığı gibi ülke sorunlarına nasıl baktıklarını da sordu. Vatandaşın beklentileri, olaylara bakışana yönelik raporlarını hazırlamaya başladılar. Vekiller bu raporları partiye gönderecek. Koalisyon, erken seçim tartışmaları ve önümüzdeki günlerin politikaları belirlenirken vekillerin bu notlarından da yararlanılacak. Sahadan gelen ilk tepkilere göre vatandaş yapılan operasyonları destekliyor ve devam etmesi gerektiğini düşüyor. CHP ile koalisyona sıcak bakılmıyor. Bir koalisyon olacaksa bunun MHP ile kurulması isteniyor. MHP'nin hükümete kapılarını kapatmasına tabanda büyük tepki var. Genel olarak koalisyonun ülkeye fayda getirmeyeceği ve bir an önce erken seçime gidilmesi gerektiği dile getiriliyor. Çözüm sürecinin devam etmesi isteniyor ama kamu düzeninden taviz verilmemesi gerektiğinin altı çiziliyor. 

DAVUTOĞLU'NA RAPOR: 

CHP ile zor gibi
AK Parti'nin CHP ile yürüttüğü istikşafi görüşmelere ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunulan rapor iki partinin koalisyon kurma olasılığının zor olduğunu gözler önüne serdi. Rapor, eğitim, dış politika başta olmak üzere gündemin önemli konularının yer aldığı başlıklar olmak üzere iki parti arasında görüş ayrılıklarının görüş birliğinden çok fazla olduğu ortaya koydu. Dışpolitikada Esad, eğitimde ise İmam Hatiplerin kapatılmasına yol açacak CHP formülü tartışma konusu. CHP ile görüşmeleri yürüten Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik başkanlığındaki AK Parti heyeti, hazırladığı raporu önceki gün Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sundu. Raporda her bir konu ayrı başlık altında yer aldı. Raporda yeni anayasa ve seçim barajının düşürülmesi gibi uzlaşılabilir denilen pek çok konuda bile görüş ayrılıklarının ortaya çıkması dikkat çekti. AK Parti seçim barajının yüzde 7 olmasını isterken CHP ise yüzde en fazla yüzde 5 olma konusunda ısrarcı. CHP yeni anayasada ise Başkanlık Sistemine karşı. CHP anayasada yer alan Cumhurbaşkanının görev tanımlamalarında kısıtlama istiyor. AK Parti ise halk tarafından seçilen Cumhurbaşkanı'nın görevlerinde kısıtlama yapılmasına sıcak bakmıyor. İki parti başta Suriye politikası olmak üzere dış politika konusunda taban tabana zıt düşünüyor. CHP, Esed rejiminin kalmasını isterken, AK Parti kendi halkına bombalar yağdıran Esed rejimi kaldığı sürece Suriye'de kanın akmaya devam edeceği görüşünde. Eğitim politikasının baştan aşağıya değişmesine isteyen CHP 1+8 formülü ile eğitimin yeniden şekillenmesini istiyor. CHP'nin istediği bu sistem imam hatip liselerinin kapanması anlamına geliyor. AK Parti ise 4+4+4 eğitim sisteminin devamından yana. Liderlere bırakılan konu başlıkları arasında ise ekonomik vaatler yer alıyor. CHP'nin emeklilere senede iki maaş ikramiye verilmesi asgari ücretin bin 500TL olması gibi vaatleri AK Parti tarafından bütçe dengeleri göz önünde alınarak uçuk bulundu. Ancak bu konu iki lidere bırakılan başlıklar arasında yer aldı. Her iki partide yargı sisteminin değişmesini istiyor. Ancak burada da gerek HSYK gerekse Anayasa Mahkemesi'nin yapısının ve görevlerinin ne olacağı konusunda görüş ayrılığı bulunuyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.