10 maddede Times'ın Erdoğan yorumu

1 Kasım'dan sonra her gün Erdoğan, başkan olursa diye başlayan cümlelerle yazıp, çizen bir Batı Medyası görüyoruz. Batı Türkiye'de başkanlık sistemine karşı çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı başkan olarak görmek istemiyorlar. Kendi açılarından bun

1-SEÇİMDEN SONRA BAŞKANLIK SİSTEMİNE HAYIR KAMPANYASI BAŞLATTILAR
Batı Medyası 2 Kasım'la birlikte sürekli Türkiye'de başkanlık sistemine karşı yayınlar yapmaya başladı. Özellikle İngiliz gazeteleri ardından da Amerikan, Alman ve İsrail medyası bu konuda başkanlık sistemi karşıtı yazı ve yorumlar yayınlıyor.

 


2- 'ANAYASA DEĞİŞMESİN' DİYE ALGI OPERASYONU BAŞLATTILAR
O yayınlardan anlaşılan, Batı'nın Türkiye'de anayasanın değişmesini tercih etmemesi. Mevcut anayasayla, vesayet sisteminin bir gün yeniden Türkiye'nin başına bela edilme ihtimali üzerinde duruluyor.


3- 'ERDOĞAN, BAŞKANLIK, DİKTATÖRLÜK' İFTİRASI
Batı Medyası, 1 Kasım'daki seçim zaferini, "Erdoğan daha da güçlenecek, bu sonuçlarla başkan olabilecek, eğer başkan olursa Türkiye, Venezuella gibi diktatör ülkesi olacak" şeklinde yorumladı.


4-BAŞKANLIK MI, ERDOĞAN MI?
Endişe sadece anayasayla sınırlı değil, anayasa değişirse başkanlık sistemine geçiş mümkün olabilecek. Başkan olacak kişi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan. İşte Batı bundan korkuyor, belki başkanlık ya da anayasa değişikliği değil de başkan olacak liderin Erdoğan olması, onlar adına istenmeyen bir durum. Yani başkanlıktan çok Erdoğan'ın başkan olmasına karşılar.


5-TIMES AÇIKÇA BU KORKUSUNU İFADE ETTİ
İngiliz The Times, geçtiğimiz Cuma günü "Erdoğan'ın ömür boyu başkanlığından korkuluyor" diye bir makale yayınladı. Aslında bu bir itiraf niteliği taşıyor. Korkunun nedeni Erdoğan. Erdoğan'ın başkan olacak olması endişenin asıl sebebi. İngiliz gazetesi bu nedenle "sistem değişirse Erdoğan başkan olacak, olunca da bırakmayacak" yorumunda bulundu.


6-TÜRKİYE'Yİ HANGİ ÜLKELERLE KIYASLIYORLAR
Mesela Economist, Erdoğan ve Başkanlık meselesiyle ilgili Türkiye'nin Venezüella ve Rusya gibi olacağı yorumunda bulundu. Bu tür yayınlarla başkanlık sistemi karşıtı bir kampanya oluşturmak niyetindeler amaç korkuyu pompalayarak, Türkiye'yi sistem dışı bırakmak.

 


7-DİKTATÖR DİYİP, SİSİ'Yİ KUCAKLIYORLAR

İngiliz medyası Cumhurbaşkanı Erdoğan'a diktatör yakıştırması yaparken, gerçek bir diktatör olan Mısır'ın darbeci yönetiminin başındaki isim olan Sisi'yi el üstünde ağırlıyor. Seçim sonrası Erdoğan karşıtı yayınların tavan yaptığı İngiltere'de, geçtiğimiz Perşembe günü Sisi'nin ziyareti vardı ve Mısır ile İngiltere arasında bir dizi anlaşmanın altına imza atıldı.


8- HAZİRAN'DA KOALİSYON İSTEMİŞLERDİ
Batı özellikle de İngiliz medyası 7 Haziran sürecinde Türkiye'de koalisyondan yana açık bir tavır ortaya koydu. Koalisyonla yönetilen bir Türkiye'nin kontrol altında tutulabileceği ya da bağımsız hareket edemeyeceği yönünde beklentileri var.


9-KENDİ ÜLKELERİNDE KOALİSYONA KARŞILAR
İngilizler, Türkiye'de koalisyon propagandası yaparken, kendi ülkelerinde 7 Mayıs'ta yapılan seçimde yüzde 36 oy alan Başbakan Cameron'un partisi, tek başına iktidar oldu. Zira İngilizler, koalisyon ihtimalini aza indiren dar bölge seçim sistemini kullanıyor, bu sayede büyük partilerin önü açılıyor ve koalisyon şansı azalıyor. 7 Mayıs'taki seçim sonucu da yüzde 36 oy alan Cameron, parlamentoda çoğunluğu tek başına elde etme şansı bulmuştu.


10-ORTADOĞU'DAKİ PLANLARININ ÖNÜNDE ENGEL OLARAK GÖRÜYORLAR
Seçim sonucuyla ilgili olarak İsrail'de Efraim İnbar'ın yorumu şöyleydi, "bu sonuç İsrail'in bölgesel ve stratejik planlarını havaya uçurdu". Ortadoğu'da başta Amerika olmak üzere, İngiltere ve İsrail'in, hem Suriye hem de Mısır üzerinden Afrika'ya yayılan enerji kaynakları ve güzergahları ile ilgili bir dizi önemli planları var. Güçlü bir Türkiye'nin bu planların önünde engel olarak durmasından dolayı Batı'nın endişesi bulunuyor.
 



08.11.2015 15:57:35