200 MİLYON İŞSİZİN GÖZÜ ANTALYA'DA!

Bu haftasonu Antalya'da düzenlenecek G20 Zirvesi'nin en önemli gündem maddelerinden biri de işsizlik. Son verilere göre dünyadaki işsiz sayısı 200 milyonun üzerinde. Küresel krizde işini kaybedenlerin sayısı ise 30 milyon.

ERZURUM HABERAL25Küresel kriz, istihdamı da olumsuz etkilerken, geçen yıl Avustralya'da yapılan zirvedeki taahhütler doğrultusunda, Türkiye'nin dönem başkanlığında işsizlikle mücadele G20'nin öncelikli gündem maddeleri arasında yer aldı. Bu dönemde bir ilke imza atılarak kadınların iş gücüne katılımları için Woman-20 (W20) grubu kuruldu. Kadınların iş gücüne katılımlarını iyileştirme ve genç işsizliğin azaltılması hedefleri ön planda tutulurken, KOBİ'lerinin küresel değer zincirlerine daha kolay entegrasyonuna da önem verildi.  

JAPONYA SONUNCU

Dünya Bankası ve Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre, G-20'de en düşük işsizlik oranı yüzde 3,4 ile dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Japonya'ya aitken, bu ülkeyi, yüzde 3,5 ile Güney Kore ve yüzde 4,5 ile Meksika izliyor. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de işsizlik, ekim ayında 2008 krizinden sonra ilk defa yüzde 5'e geriledi. İkinci büyük ekonomi Çin'de ise işsizlik yüzde 4,05 seviyesinde bulunuyor.

Krizde 30 milyon arttı 

Uluslararası Çalışma Örgütünün tahminlerine göre dünyada 200 milyondan fazla insan işsiz ve bu küresel kriz öncesinden 30 milyon fazla. 

Güney Afrika açık ara birinci

Brezilya, Çin, Rusya, Hindistan ve Güney Afrika'yı bir araya getiren ve hızlı gelişen beş ekonomi olarak bilinen BRICS ülkelerinde ortalama işsizlik yüzde 9 civarında seyrederken, G20'de en yüksek işsizlik oranı, yüzde 25,5 ile Güney Afrika'da görülüyor. Güney Afrika'yı, yüzde 11,8 ile İtalya, yüzde 10,8 ile Euro Bölgesi ve yüzde 10,3 ile Fransa takip ediyor. Türkiye'de ise işsizlik oranı temmuz itibarıyla yüzde 9,8 oldu.

G20 ile ilgili soru-cevap

Ne kadar sıklıkta buluşuyorlar?
Normalde bu tür zirveler yılda bir yapılıyor. Fakat gündeme göre bu sayı artabiliyor. Mesela 2009 ve 2010 yıllarında hortlayan ekonomik kriz nedeniyle liderler yılda iki kez bir araya gelmişti.

G20 platformu hangi ülkelerden oluşuyor?
Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, S. Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere, ABD. Kalan koltuk ise Avrupa Birliği'ne ayrılmış durumda.

Kim başkanlık yapıyor?
Daimi bir başkanı yok. Dönüşümlü olarak her yıl bir ülke dönem başkanlığı yapıyor. Mesela geçtiğimiz yıl başkan Avustralya'ydı. Bu yıl ise Türkiye. 2016'nın dönem başkanı ise Çin olacak.

Her ülkenin eşit oy hakkı mı var?
G20 tam olarak bu şekilde çalışmıyor. Resmi oylamalar ya da çözümler sunan bir platform değil. Her ülke kendini eşit biçimde ifade edebiliyor. Ortak açıklamalara da şerh koyup katılmayabiliyor.


11.11.2015 11:53:59