Ülkelerindeki iç karışıklık, savaş ya da başka sebeplerle 60 milyonun üzerinde insan, evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bu da dünya üzerindeki 123 kişiden birinin mülteci ya da sığınmacı olduğu anlamına geliyor. TÜRKİYE, Ürdün'den sonra dünya üzerinde en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke. 2 milyon 181 bin 293'ü Suriyeli olmak üzere Afganistan, İran, Irak, Somali ve diğer ülkelerden toplam 2 milyon 381 bin 913 kişi misafirimiz...
Nüfusu 508 milyonu aşan Avrupa Birliği (AB), Suriye'den kaçan 681 bin mülteci karşısında paniklerken, 77 milyonluk Türkiye 2 milyon 181 bin 293 Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. Bütün AB ülkelerinde dünya genelinden 1 milyon 639 bin 143 kişi mülteci ya da sığınmacı olarak himaye altında tutulurken bu rakam Türkiye için 2 milyon 381 bin 913. Birleşmiş Milletler (BM) mantığıyla yorumlarsak Türkiye'de 32 kişiye bir mülteci düşerken 28 ülkenin çatısı altında yer aldığı AB'de 310 kişiye bir mülteci düşüyor.
Suriye'de olayların başlamasından kısa bir süre ülkelerini terk ederek Nisan 2011 itibariyle Avrupa'ya kaçan Suriyeliler Filistinlilerle başlayan ancak gittikçe etkisini kaybeden mülteci krizini yeniden dünya gündemine taşıdı. Özellikle DAEŞ'in bölgeye girmesi ile ülkelerini terk eden 4 milyon 290 bin 161 Suriyeli dünyanın çeşitli ülkelerine yayıldı. Özellikle Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak'a yönelen mültecilerden 681 bin 713'i ise Avrupa ülkelerine yöneldi.
7 AB ÜLKESİNE BEDEL
Suriye genelinde 12.3 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bu sayı İrlanda, Litvanya, Letonya, Malta, Lüksemburg, Estonya ve Kıbrıs nüfuslarının toplamına denk. Bir başka deyişle Portekiz veya İsveç'in tamamen başka bir yere taşındığını düşünün. Bu ülkelerde yaşayan halk evlerini terk etmek zorunda olsaydı dünyanın tepkisi elbette böyle olmazdı.
7 milyar 385 milyon insanın yaşadığı dünya üzerinde BM verilerine göre 2015 yılı Ekim sonu itibariyle 60 milyonun üzerinde insan mülteci ya da sığınmacı durumunda. Bu da bir İngiltere nüfusu demek.
Attığında mangalda kül bırakmayan, dünyaya insanlık dersi vermekte kendilerini oldukça mahir gören batılı ülkeler, kapılarına dayanan mültecileri engellemek için her türlü yolu deniyor.
Dünyadaki bütün olan biteni istatistiki verilerle değenlendirmekten öte gitmeyen BM, mülteci krizinde de aynı yolu izliyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Yerel ofisler, Mülteci Dernekleri ve Uluslararası İnsani Yardım Örgütlerinin verileri bu çarpıcı tabloyu gözler önüne seriyor.
06.12.2015 12:25:15