Aileler okula yeni başlayan çocuklara nasıl davranmalı

Ebeveynlerin stresle birlikte yaptığı bazı hatalar çocuğun okuldaki başarısını olumsuz şekilde etkiliyor.

Stresin asıl kaynağı ise çoğu zaman çocuklardan çok anne babalar. Özellikle de çocukları yeni okula başlayan anne babaların yaşadıkları stres oldukça büyük. Bu stresle birlikte yapılan bazı hatalar çocuğun okul başarısından mutluluğuna kadar birçok şeyi olumsuz etkiliyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Ömer Oluk, çocukları okula başlayan anne babalara özel önerilerde bulunuyor.

Okul başarısının mutluluğunun önüne geçmesine izin vermeyin
Okula başlamak, çocuk açısından oldukça stresli bir durum. Evden ayrılmak ve sorumlulukların artması gibi nedenler, stresinin alt yapısını oluştururken üzerine bir de ondan beklenen performansın eklenmesi çocuğun zor anlar yaşamasına neden oluyor. Onu rahatlatmak ve stresini en aza indirebilmek için "Bu hayattaki en önemli şey mutluluk" fikrini benimsediğinizi çocuğunuza inandırın. Ancak bunu yaparken, bu fikrinizin sadece sözde kalmadığını davranışlarınızla da ona göstermelisiniz. Derslerinde bir başarısızlık yaşadığında sinirlenip, çocuğunuza tepki göstermek yerine, bu durumun üstesinden gelebileceğini düşünmesini sağlayın.

Sevginizin bir nedene bağlı olmadığını ona gösterin
Çocuğunuzun en çok sizin sevginize ihtiyacı var. Sevginizin, okuldaki başarısıyla orantılı olduğunu düşünmesi ise büyük bir stres yaşamasına neden oluyor. Çünkü küçük bir başarısızlığında bile sevilmeyeceği, eleştirileceği ve ceza alacağı endişesine kapılıyor. Çocuğunuzun mutlu ve başarılı bir okul dönemi geçirmesini istiyorsanız sevginizin okuldaki başarısıyla bağlantılı olmadığını ona mutlaka hissettirin. Yıkıcı değil, yapıcı eleştirilerde bulunun. Yoğun eleştiri çocuğunuzun özgüvenini zedeleyebiliyor. Okulda yaşadığı olumsuz bir durum karşısında paniğe kapılmadan olumlu yönlerini ona hatırlatarak durumu görmesini sağlayın.

08.09.2016 23:59:04