Baharda mide bağırsak sistemine dikkat

Geçiş mevsiminde, iklim değişiklikleriyle beraber bazı hastalıkların alevlendiğini belirten Dr. Laika Karabulut bu dönemde mide bağırsak sistemine dikkat edilmesini gerektiğini söyledi.

Bahar bazı hastalıkların alevlenmesini nasıl ortaya çıkardığı kesin olarak bilinmemekle birlikte; iklimdeki değişiklikler ile birlikte, insan vücudunun da bu değişikliği algılaması arasında bir uyumsuzluk sonucu olabileceği düşünülmektedir. Gastrointestinal sistem (mide bağırsak sistemi) üzerine baharın etkisi konusunda Medicana International İstanbul Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Laika Karabulut bilgi verdi

Mide bağırsak sisteminde problemleri olan hastalara öneriler
Ülser, reflü ve ülsersiz hazımsızlık problemleri olan hastalar bahar aylarında beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle asiti arttırdığı kabul edilen gıdalar: kahve, kakaolu gıdalar, asitli içecekler gibi çok az tüketilmeli. Ana öğünler arasında ara öğünler konularak mideyi çok doldurmamalı. Sigaranın bırakılması her zaman tavsiye edilir fakat bırakmak için en iyi mevsim bahar aylarıdır.

Geçiş mevsimlerinde sebze ve meyve tüketimine dikkat
Ağır yağlı gıdalar özellikle kışın soğukta daha çok tüketme eğiliminde olmamıza karşın bahar aylarında hazmın daha kolay olduğu zeytinyağı ve diğer bitkisel yağları tercih etmeliyiz. Aynı zamanda bahar aylarında mide hastalıkları sorunu olanlar romatizma ilaçlarını daha dikkatli kullanmalıdırlar. Tuz ve tuzda bekletilmiş gıdalar her zaman mide hastalıkları için zararlıdır. Özellikle kronik gastritlerde tuzdan kaçınılmalıdır. Mide kanserinde tuzlu gıdalar risk faktörlerinin içindedir. Mide hastalarının kızartma ve mangalda yapılan gıdaların tüketiminden kaçınılmaları tavsiye edilir.

04.03.2016 16:02:07