Binanızın risk analizini kendiniz yapın

Oturduğunuz binanızın deprem riski altında olup olmadığını basit yöntemlerle kendiniz test edebilirsiniz.

Günümüzde herkes en güvenli ve sağlam binada oturmak ister. Yaşadığınız binanın riskli olup olmadığını anlamak için isterseniz uzmanlardan gerekli ölçümleri yapmasını isteyebilirsiniz. Ya da bir takım basit yöntemlerle binanızın ne kadar risk taşıdığını kendiniz öğrenebilirsiniz. Güvenli ve huzurlu bir yaşam sürdürebilmek için risk altında olduğunu düşündüğünüz yapıları mutlaka kontrol etmeli ve gerekli ölçümleri yapmalısınız.

BİNANIZIN TEKNİK ÖZELLİKLERİNİ İNCELEYİN

Binanız eğer 20 yıldan daha uzun süre önce inşa edildiyse potansiyel risk unsurlarını zaten taşıyordur. Bu yüzden yapı olarak yaşlı binaları mutlaka kontrolden geçirmelisiniz. Binanızda ilk bakmamız gereken yer toprağa tutunduğu kısım olan temeller yani bodrumlardır. Bodrumda rutubet kokusu alıyorsanız ve yoğun hissedilen bir nem varsa binanız risk altında olabilir. Çünkü rutubet ve nem hem toprağa tutunmayı zorlaştıracak hem de betona zarar verecektir.

BİNANIN TAŞIYICI SİSTEMLERİNİ KONTROL EDİN

Binaların bir diğer risk faktörü de binanın omurgası diyebileceğimiz taşıyıcı sistemlerdir. Binanın riskli olup olmadığını anlamak için mutlaka kolon ve kirişlere bakmalıyız. Bu kısımlarda daha önceki farklı sebeplerle oluşmuş çatlaklar ve yarıklar omurgaya büyük zarar vermiş demektir. Kiriş ve kolonlardaki demir yoğunluğu ve demirlerin küflenip, paslanmadığına da bakmak gereklidir.

UZMAN EKİPLERDEN YARDIM ALIN

Eğer gerek duyarsanız ve yaşadığınız binanın riskli olabileceğine karar verdiyseniz uzman bir ekipten yardım almanızın vakti gelmiş demektir. Uzmanlara göre, beton değeri C-10'un altında olan binalar riskli sayılmaktadır. Bunun dışında binanın demir yoğunluğu ölçülmek için binanın bir röntgeni çekilerek demir sayısına bakılır. Tüm alınan değerler laboratuar koşullarında bir araya getirilir. Bu aşamadan sonra bina değerleri bir program aracılığıyla oluşturulan sanal depremlere tabi tutularak herhangi bir deprem esnasında nasıl bir durum oluşacağı öğrenilmeye çalışılır. Sonuçlar incelenerek binanızın risk altında olup olmadığına karar verilir.

GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALIN

Bir binanın riskli olup olmadığını öğrendikten sonra kesinlikle gerekli önlemleri almalısınız. Can ve mal kaybı yaşayacağınız üzücü olaylar yaşamamak için bu çok önemlidir. Eğer binanız çeşitli iyileştirmelerle daha az riskli hale gelebiliyorsa bu yöntemi tercih edebilirsiniz. Fakat bina oturulamayacak derecede hasarlıysa yıkılıp, kentsel dönüşüm kapsamına alınması gerekebilir. Bu aşamada kentsel dönüşüm seçeneklerini gündeme almanız gerekir. Daha sağlıklı ve huzur içinde yaşamak için binanızın riskli olup olmadığını mutlaka kontrol ettirin.


03.09.2015 08:50:31