Başbakanlık ofislerinde 28-30 Aralık 2011'de yapılan aramalarda prizler içerisinde yerleştirilmiş olarak bulunan dinleme cihazlarına ilişkin Ankara 7 Ağır Ceza'daki davada Mahkeme Başkanı Mehmet Önder Kabasakal kararı açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatlarının da müdahil olarak katıldığı davada, soruşturma esnasında Romanya'ya kaçarak sığınma talebinde bulunan sanık polisler İlker Usta ve Sedat Zavar hakkında 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, cezayı "haberleşmenin gizliliğini ihlal" ve "ofis ve ikamete dinleme cihazları yerleştirmek ve gizli bilgileri temin etmek" suçlarından verdi. Mahkeme iki polisin cihazları Erdoğan'ın ev ve ofislerine koyduğunu böylece tescillemiş oldu. Ancak mahkeme, dinlendiği ve kaydedildiği anlaşılan bu konuşmaların nereye gönderildiğinin tespit edilememesi nedeniyle "Siyasi casusluk" suçundan ceza vermeye gerek görmedi. Firari Ali Özdoğan, Enes Çiğci ve Serhat Demir yönünden dosyanın ayrılmasına karar verildi. Demir hakkında gıyabi tutuklama kararı verilirken, Özdoğan ve Çiğci hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Dosyanın sanıklarından Hurşit Gölbaşı, Ahmet Türer, Seyit Saydam, Harun Yavuz, İbrahim Sarı'nın atılı suçu işledikleri sabit olmadığından, Mehmet Yüksel ve Zeki Bulut'un atılı suçları işlemedikleri sabit görüldüğünden beraatlerine karar verildi. TÜBİTAK eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz da sanıklar Zavar ve Usta'nın fiillerine yardım etmek suretiyle konuşmaları dinleme ve kayda alma, siyasi casusluk suçlarından beraat etti. Mahkemeden çıkan sonucu değerlendiren AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, verilen kararın "Paralel Yapı'yla ilgili mahkumiyet çıkan ilk dava" olması açısından önemli olduğunu belirterek "Mahkeme, siyasi casusluk suçundan ceza vermeliydi, 25 yılın üzerinde olmalıydı" dedi.
ROMANYA'DA YAKALANMIŞLARDI
Böcek soruşturması sırasında yurt dışına kaçan Paralel polisler Sedat Zavar ile İlker Usta, özel bir ekibin nefes kesen takibi sonunda Romanya'da yakalanmıştı. Siyasi sığınma istemiyle iltica talebi Romanya tarafından reddedilen Zavar ve Usta, Türkiye'ye iade edilmiş, çıkarıldıkları mahkemece de tutuklanarak Metris Cezaevi'ne konulmuştu.
VIP DİNLEME İDDİANAMESİ KABUL EDİLDİ
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, devletin zirvesinde yer alan 48 kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla yürütülen operasyona ilişkin eski İstihbarat Daire Başkanları Ramazan A. ve Ömer A.'nın da arasında bulunduğu 50 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti. İddianamede, yasadışı dinlemelerin Fetullah Gülen örgütünün amaçları doğrultusunda gerçekleştirildiği ifade edildi. İstihbarat Daire Başkanlığı'nda yapılanan örgütün asıl amacı gerçekleştirmek üzere, hedef kişilerin dinlediği, bu kişilere ait verileri elde ettiğinin anlaşıldığı kaydedildi.
27.06.2015 08:43:28
Böcekçi polislere hapis cezası
Başbakanlık'a dinleme cihazı yerleştirilmesine ilişkin davada iki polise 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, "Casusluk yok"