Burun açıcı spreyler bağımlılık yapıyor

Oldukça yaygın olan burun tıkanıklığı rahatsızlığını gidermek için kullanılan burun spreyleri 5 günde daha fazla kullanıldığında bağımlılık yapıyor. Uzmanlar bunun yerine tuzlu su kullanımını öneriyor.

Günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılan burun spreyleri, uzun süreli kullanımda bağımlılık yaparak ''rhinitis medikamentoza'' denilen yani ilaca bağlı burun tıkanıklığına yol açabiliyor.  Op. Dr. Caner Kesimli ''Burun tıkanıklığı sonucunda kullanılmaya başlanan burun damlalarının kullanım süresi 5 günü geçtiğinde bağımlılık yapıyor. Burun tıkanıklığına sebep olan asıl durumun tespiti ve tedavisinin yapılması çok önemli. Böylece kişi hem burun spreyi bağımlılığından ve hem de burun tıkanıklığına neden olan rahatsızlıktan kurtuluyor'' dedi.

Burun spreyini 5 günden fazla kullanmayın 

Burun tıkanıklığı şikayeti özellikle nezle, grip, sinüzit, alerji gibi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkar. Nezle, grip, sinüzit tedavisinde burun tıkanıklığını gidermek için burun spreyleri sıklıkla kullanılmakta. Burun spreyleri uygulandığında, konka adı verilen burun etini küçülterek birkaç dakika içerisinde etkisini gösterir. İlaç kullanımı ortalama 5-7 gün gibi bir süre yeterlidir. Burun spreyleri, sık enfeksiyon geçiren, burun alerjisi olan, burun kıkırdak ve kemiğinde eğrilik nedeniyle burun tıkanıklığı yaşayan kişiler için yalnızca geçici bir çözümdür. İlk başlarda 6-8 saat kadar süren etki, uzun süreli kullanımlarda ilacın etki süresinin azalması nedeniyle daha sık kullanım gerektirir. Bu durum da bağımlılık oluşturur. Hasta burun spreyi olmadan nefes alamamaya başlar ve evinde, işyerinde, arabasında, çantasında spreyi olmadan yaşayamaz hale gelir.

Burnunuzu tuzlu su ile temizleyin

Burun açıcı spreylerin meydana getirdiği bağımlılık burundan daha rahat nefes alma ihtiyacının karşılanması için geliştirilen bir tür bağımlılıktır. Burun tıkanıklığına neden olan durum ortadan kaldırıldığında bağımlılık da otomatikman sona erer. Bu durumda ilk olarak kulak burun boğaz muayenesiyle burun tıkanıklığına neden olan durum tespit edilerek nedene yönelik tedavi planlaması yapılır. Hastaların bu spreylerden vazgeçmeleri önceleri kolay olmayacaktır. Bu aşamada spreyin kullanması kesilerek tuzlu su çözeltileri ile burnu temizlemek ya da kortizon içermeyen ve uzun süre kullanılması sorun yaratmayan burun spreyleri kullanılabilir. Burun allerjisine bağlı alt burun eti büyümesi olan hastalara lokal anestetik yöntem olan radyofrekansla burun eti küçültülmesi de etkin bir tedavi yöntemidir. Burun kemiğinde eğrilik saptanan hastalarda ise septoplasti operasyonu yapılarak sorun kolayca giderilir.

 


26.06.2015 09:08:14