Çocuk Sahibi Olmak İsteyen Anne Adaylarına D Vitamini Uyarısı

ÇOCUK SAHİBİ OLMAK İSTEYEN ANNE ADAYLARINA D VİTAMİNİ UYARISI - KADIN DOĞUM VE TÜP BEBEK UZMANI DOÇ. DR. HAKAN ÇOKSÜER: - "D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ TÜP BEBEK BAŞARISINI AZALTIR"

ERZURUM  (İHABERAL 25) - Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, çocuk sahibi olmak isteyen annelere soğuk havalarla ilgili uyarılarda bulundu. Çoksüer, soğuk havalarda güneşin azalmasıyla beraber vücutta D vitamin sebtezinin azalabildiğini, bunun da tüp bebek başarısını azalttığını vurguladı. 
Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, çocuk sahibi olmak isteyen anne adaylarını soğuk havalara karşı uyardı. Çoksüer, D vitamininin güneşe maruz kalma sonucunda ciltte sentezleme şeklinde üretildiğini belirterek, "Bu kemik ve kalsiyum metabolizması için önemlidir. D vitamini güneşte bulunan ultraviyole ışınlarıyla vücutta sentezlenir. Onun için soğuk havalarda güneşin azalmasıyla beraber vücutta D vitamin sebtezi azalabilmektedir. D vitamini vücudumuzda kemik yapılanmasında önemli rolü olan bir vitamindir. Sağlıklı gebelik ve üremedeki etkileri hakkında bilgilerimiz son yıllarda arttı. İnsan derisinde güneş ışığı ile temas sonucu meydana gelir ve daha çok balık, süt ve yumurta sarısında bulunur" dedi.
Çoksüer, Amerika'daki Columbia Üniversitesi Üreme Sağlığı Merkezinde 90 infertil kadın üzerinde yapılan çalışmada, D vitamini takviyesi ile doğal doğurganlıkların artırılabileceği fikrini desteklediğini belirterek "Canlı doğum oranları D vitamini eksikliği olan hastalarda belirgin düzeyde azaldığı gösterilmiştir" dedi.

"D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE GEBELİK KAYIPLARI ARTIYOR"
D vitamininin hormon salgısını ve bağışıklık yanıtını düzenlediğine dikkat çeken Çoksüer, şunları kaydetti:
"Bu fonksiyonu nedeniyle D vitamini yeterince alınmadığı takdirde bağışıklık sistemi kontrolsüz olarak aşırı çalışır. D vitamininin sağladığı bağışıklık düzenleyici etki sayesinde embriyonun rahme tutunduğu implantasyon süreci başarılı bir şekilde gerçekleşir. Vitamin D sperm kalitesi ve yumurta kalitesini etkileyen bir faktördür. Düşük ve fazla konsantrasyonda olan D vitamini sperm sayısı, hareketi ve morfolojisini etkilemektedir. Tüp bebek uygulamalarında D vitamini eksikliği, embriyo tutunma ve gebelik oranlarında düşmeye yol açıyor. Tekrarlayan gebelik kayıplarında artış oluyor. Bu durumun rahim içi tabakada bulunan bağışıklık hücrelerindeki dengesizliğe bağlı olduğu düşünülüyor."
D vitamininin gebelikteki eksikliğinde de ortaya olumsuz bir tablo çıktığına işaret eden Çoksüer, şu ifadeleri kullandı:
"D vitamini eksikliğinde hücresel immünite artması sonucunda tekrarlayan düşükler, gebelerde gebelik zehirlenmesi, erken doğum, gebelik diyabeti, bebekte gelişme geriliği gibi pek çok gebelik sorunu ortaya çıkabilir. Yeteri kadar D vitamini B hücre çoğalmasını ve fonksiyonunu düzenleyerek başarılı bir gebeliğin devamını sağlar. Özellikle obez kadınlarda, insülin rezistansı olan kadınlarda, düşük yumurta rezervli kadınlarda, sperm kalitesi ve sayısı düşük olan erkelerde vitamin D takviyesi yapılmalıdır."
Ton balığı, uskumru gibi yağlı balıklar, süt, karaciğer, tahıl ve portakal suyu gibi güçlendirilmiş besinlerle D vitamininin doğal olarak alınabildiğini anlatan Çoksüer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çeşitli balıklar D vitamini bakımından zengindir ancak yağlı balıklar daha çok D Vitamini içerir. D vitamini için en çok ton, somon ve uskumru gibi balıklar önerilmektedir. Balık yağı ile hem Omega 3 hem de D vitamini alma şansımız olmaktadır. D vitamini gıdalarımızda en çok balık (somon, tuna ve sardalya) yumurta sarısı ve karaciğerde bulunur. Cildin güneş ışığına maruz kalması (ultraviyole B ışınlarına) vücutta D vitamini yapımı için gereklidir. Soğuk havalarda güneş olduğu zaman haftada en az 3 kez yüz bacaklar ve kolların en az 10 dakika güneşe maruz bırakılması ve diyette D vitamininin artırılması eksikliği önler. Beslenme ve giyinme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi, gerekirse D vitamini destek ürünlerinin kullanılması ile bu sorunun üstesinden gelinebilir."
29.10.2015 08:13:38