Ev kurmak, dekorasyonu ile uğraşmak çok zevkli ancak bir o kadar da yorucu ve vakit alan bir uğraş. Anca biraz ilgi ve beceriyle bu uğraşı çok daha kolay ve eğlenceli hale getirebilirsiniz. Mimar olmasanız da evinizde kendinize uygun bir stil yaratabilirsiniz.
EVİNİZİ YENİLERKEN SİZE REHBER OLACAK BİLGİLER
- Evin dekorasyonunda tadilat gerektirecek köklü değişiklikler yapacaksanız, çalışacak ustalarla birlikte olabileceğiniz uygun bir zaman planlayın. Böylelikle ustaları yönlendirdiğiniz kadar onlardan teknik konularda da bilgi edinebilirsiniz.
- Boş evde yapacağınız onarım ve değişiklikler de temizlik konusunda bir önlem almanız gerekmiyor ancak yaşadığınız evde, tadilat olacak kısmı tamamen boşaltın ve ustalara kullanacakları bir alan açın. Geri kalan alanları kapıların altından toz girmeyecek şekilde koruyun.
- Evde tadilat yaparken veya mobilya seçerken de evin bölümlerinin krokilerinin olması size ifade kolaylığı sağlar. Yapı market veya mobilya mağazasına gittiğinizde ölçülerinize göre ürün aramanız kolaylaşır.
- Alacağınız kanepe, yatak, masa, sehpanın boyutlarını belirleyin. Kapı ve koridor ölçülerinin de mobilyaların eve yerleşimi için önemli olduğunu unutmayın.
- Mobilyadan duvar rengi seçimine artık birçok markanın mimari yerleşim programı bulunuyor. Alanınızın ölçülerini bildikten sonra bu bilgisayar programları sayesinde evinizin kurgusunu kabaca görebilirsiniz. Bu sayede bir sürprizle karşılaşmamış olursunuz.
EVİNİZİN TARZINI BELİRLEYİN
- Modern, minimal, country veya eklektik... Başlamadan önce dekorasyon dergilerini mutlaka karıştırın. Stiller hakkında bilgi edinin.
- Kendinize bir hayal panosu, stil defteri oluşturun. Bu aslında mimarların size nasıl bir ev istiyorsunuz diye sorduklarında vereceğiniz yanıttır.
- İnternette bolca mimari ve dekorasyon bloglarını gezin. Mimari ve tasarım kitapları edinin.
- Hayallerinizi belirlerken ihtiyaçlarınızla da örtüşmesine dikkat edin. Stilinizi belirledikten sonra bir liste çıkarın ve aşağı yukarı bir bütçe belirleyin. Önceden bu hesabı yapmanız karşılaşacağınız beklenmedik harcamalar için bir öngörü niteliği taşır.
- Önceden yaşarken sizin için önemsiz bir detayın, değiştirmek istediğinizde uğraşmanız ve üzerinde düşünmeniz gereken bir nokta olduğunu unutmayın. Çekmece kulpları, süpürgelik, derz rengi gibi...
- Eviniz küçükse mekandan maksimum faydalanabileceğiniz işlevsel mobilyalar kullanmalısınız. Yemek masası olabilen bir sehpa, depolama yapabileceğiniz bir kanepe gibi.
RENK SEÇİMİ ÖNEMLİDİR
- Renk konusunda beğenileriniz kadar evinizin yapısal özelliklerini de dikkate almalısınız. Dar, karanlık alanlar için açık tonlar, geniş ve bol ışık alan yerlerde ise canlı renkler kullanabilirsiniz.
- Duvar ve zemin dengesine dikkat edin. Renkler kadar malzemelerin de birbirini tamamlaması gerekir. Ahşap ile beton, tuğla ile taş birlikteliği gibi.
- Şehirlerdeki yeni yaşam anlayışında mekanların metrekareleri azalırken, tüketim ve alma isteği sürekli artıyor. Bu sebeple kendi evinizin mimarı olurken depolama ve saklama alanlarına ayrı bir önem verin. Evin her bölümünde fazladan depolama alanları yaratın.konuthab
21.08.2015 09:49:49