Egzersiz, beyin ve sinir sağlığını koruyarak, depresyon, bunama, kemik erimesi ve yaşlanmayı yavaşlatarak diyabet, obezite, meme ve kolon kanseri gibi bazı kanser risklerini bile azaltıyor. Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Nişancı, egzersizin özellikle de yürüyüşün faydalarına dikkat çekti.
Egzersizin fazlası da zararlı
Peki sağlıklı bir yaşam için ne kadar egzersiz yararlı? Egzersizin fazlası zararlı olabilir mi? Araştırmalar düzenli ve yüksek tempolu egzersizin yarar yerine zararlı bile getirebileceğini gösteriyor. Son yapılan "Helsinki" çalışmasında, asıl yararın orta derecede egzersiz yapanlarda görüldüğü, çok ağır egzersiz yapanlarla, hiç egzersiz yapmayanlarda kalp damar hastalığı riski arasında önemli fark olmadığı bildirdi. Çok ağır tempolu, süratle maksimal kapasitenin üstüne çıkılan egzersizlerde, ani kalp sorunları, kalp krizleri ve ölümlerin olduğu ise artık bilinen bir gerçek. Aşırı zorlama ile damarlardaki plakların birden yırtılması, egzersize bağlı kalp ritim bozuklukları ve ani ölümler az da olsa görülebilir.
Sağlıklı bir yaşamın anahtarı yürüyüşte
Araştırmalar sağlık için 15 dakikalık hafif-orta derecede egzersizlerin yararlı olduğunu, ölüm oranını yüzde 14 oranında azaltarak yaşam süresini 3 yıl kadar uzattığını gösterdi. Bu nedenle egzersiz yaparken kesin süreler ve kurallar üzerinde durmak yerine sadece yürüyüş yapılmasının üzerinde yoğunlaşmak yeterli olacaktır. Başlangıçta günde 1.5-2 kmlik yürüyüşler ve daha sonra gittikçe artırarak her bir seansta 45-60 dakikalık yürüyüşler veya egzersizler sağlıklı kalmak için yeterli. Daha fazla süre ve daha ciddi tempoda egzersizlerin kalp sağlığı üzerine ek bir yararı yoktur.
Düzenli egzersizin faydaları
- Düzenli egzersiz kalp ve damar hastalıklarından ve tüm sebeplerden ölüm oranını azaltıyor.
- Egzersize başlamanın yaşı yoktur. İleri yaşlarda da başlanan egzersizin yararı gösterilmiştir. Haftada 2000-3000 kalori harcatan egzersiz (Haftada toplam 5-8 saatlik yürüyüş) sağlık için maksimum yararın görüldüğü noktadır.
- Kalp krizlerinin çoğunluğu doğal olarak stres veya ağır-zorlayıcı efor sırasında ortaya çıkmaktadır. Sedanter yaşayan, hiç egzersiz yapmayanlarda kalp krizinin stres-efor sırasında ortaya çıkması, istirahate göre 56 kat fazladır. Oysa düzenli egzersiz yapanlarda bu risk sadece 5 kat artar. Bu şu anlama gelir: Düzenli egzersiz yapanlarda kalp krizi oranı yapmayanlara oranla 1/5'e iner.
- Egzersiz yapanların kalp krizi riski, egzersiz yapmayanlardan yüzde 60 daha azdır.
11.04.2016 12:02:02