Güne kahvaltı ile başlamak için 5 önemli neden

Günün en önemli öğünü olan kahvaltı, uzun süreli açlıktan sonra vücudumuza ihtiyacı olan enerjiyi verir. İşte kahvaltı etmek için 5 iyi neden...

Akşam yemeği veya gece ara öğününden sonra ortalama 10-12 saat aç kalan vücudumuz güne başlarken yakıtı bitmiş bir araç gibi oluyor. Bu nedenle uyandıktan sonra 1 saat içinde mutlaka kahvaltı etmemiz ve vücudumuza yakıtını vererek çalışmasını sağlamamız gerekiyor. Üstelik yapılan bilimsel araştırmalar da kahvaltının yaşam kalitesini artırmasının yanı sıra sağlıklı bir yaşam için de oldukça önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, güne kahvaltı ile başlamanın 5 yaşamsal nedenini şöyle sıraladı:

1- Daha hızlı kilo vermeyi sağlar
Kilo; harcadığımız enerjiyle aldığımız enerji arasında kurulan bir denge. Harcadığımız enerji aldığımız enerjiden daha fazla olduğunda kilo veriyoruz. Bazen ''Ne kadar az yersem o kadar iyi, zaten sabahları acıkmıyorum'' diye düşünerek, kahvaltıyı atlıyoruz.

Peki, kahvaltıyı atlamak aldığımız enerjiyi azaltmasına rağmen neden kilo aldırıyor? Bunun 2 nedeni var: Öncelikle; kahvaltıyı atlayanların gün içerisinde fiziksel aktiviteleri daha düşük oluyor ve enerji harcaması azalıyor. Harcadığımız enerji azaldıkça da kilo vermek zorlaşıyor. İkinci neden ise; aç kalarak vücudu ''Kıtlık sinyali'' moduna geçirmek.

Uzun süre enerjisiz, yani aç kalan vücut sonraki öğünde tüketilen yiyecekleri yağa dönüştürerek depoluyor. Bu olumsuz etkileri yaşamamak için, uyandıktan sonra mutlaka 1 saat içinde kahvaltı etmeliyiz.

2- Kalp krizi riskini düşürür
Harvard Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan bir çalışmada, kahvaltı etmeyenlerde kalp krizi ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinin yüzde 27 daha fazla olduğu tespit edilmiş. Kalp krizine neden olan faktörler; tansiyon, insülin direnci, serbest yağ asitleri ve LDL denilen kötü kolesterolün artışı olarak sıralanıyor ve kahvaltı etmeyerek, açlık süresini uzatmak bu kötü sonuçları doğurarak kalp krizine zemin hazırlıyor.


17.12.2015 17:39:08