OMUZ OMUZA OLMAK ZORUNDAYIZ
Davutoğlu, farklı terörist örgütler arasında ayrım yapılamayacağına dikkati çekerek, bazen bazı müttefiklerin IŞİD ve PKK terörizmi arasında böyle ayrımlar yaptığını, bundan üzüntü duyduklarını ifade etti. NATO'nun 28 Temmuz'daki toplantısında tüm müttefiklerin, terörist saldırılar nedeniyle Türkiye'ye destek verdiğini hatırlatan Davutoğlu, işbirliğinin sürmesini yönündeki ümidini de dile getirdi. Davutoğlu, "Türkiye'de yüzünüzü güneye döndüğünüzde Suriye ve Irak'ı, kuzeyde Ukrayna'yı, Kafkasya'da Gürcistan'daki potansiyel kriz ile Balkanlar'da çok sayıda riski görürsünüz. Bu nedenle daima tetikte olmanız gereklidir" ifadelerini kullandı. Şu anda jeopolitik, ekonomik, sosyo-politik açıdan kaotik bir dönemden geçildiğini ifade eden Davutoğlu, özellikle Türkiye'nin bu jeopolitik dönüşümün merkezinde yer aldığını vurguladı.
SURİYE ÇÖZÜLMEZSE DÜNYA KRİZİNE DÖNÜŞÜR
Balkanlar'dan 1990'larda milyonlarca sığınmacıyı kabul eden Türkiye'nin, Irak'taki savaş sırasında yine bir diğer krizin merkezinde yer aldığını hatırlatan Davutoğlu, Saddam Hüseyin'in katliamları nedeniyle 500 bin Iraklı Kürt'ün 1991'de Türkiye'ye kaçtığını anımsattı. Davutoğlu, Irak'ın 1990'larda terör örgütü PKK'nın varlığı nedeniyle Türkiye açısından zorluklar yaşanan bir bölge olduğunu dile getirdi.
Başbakan, yine Suriye'de son dört yıldır yaşanan gelişmelere işaret ederek, iki milyon sığınmacının Suriye'den Türkiye'ye geldiğini ve Kilis'te yaşayanların yüzde 44'ünü Suriyeli sığınmacıların oluşturduğunu bildirdi. Daha önce Türkiye'yi ilgilendiren bir mesele olarak görülen sığınmacı konusunun artık Avrupa'nın sorunu haline geldiğini söyleyen Davutoğlu, telefonla görüştüğü bazı Avrupa ülkelerinin liderlerinin sığınmacı akınını hissetmeye başladığını ve tehditin farkına vardığını anlattı. Ahmet Davutoğlu, "Suriye'de kriz çözülmezse, emin olun önümüzdeki yıllarda dünya çapında bir sorun haline gelecektir" diye konuştu.
SAHİLE VURAN MİNİK AYLAN'I HATIRLATTI
Konuşmasında, Bodrum'da cansız bedeni sahile vuran üç yaşındaki Suriyeli Aylan'a da atıfta bulunan Davutoğlu, "Suriye ve Irak'taki çatışmaları bitirmeden, ülkeler arasında Berlin duvarı gibi duvarlar örerek, sığınmacı sorununu çözmek mümkün değil" dedi.
NATO üç büyük deprem yaşadı
NATO'nun tarihi analiz edildiğinde üç aşamadan söz edilebileceğini belirten Davutoğlu, bloklar arası çatışmanın var olduğu bir dönemde, en etkili güvenlik ittifakı olarak ortaya çıkan NATO'nun, ikinci aşamada, bloklar arasında değil devletler arası çatışmaların görüldüğü bir dönemle karşı karşıya kaldığını söyledi. Başbakan Davutoğlu, üçüncü aşamanın yaşandığı günümüzde ise çok daha karmaşık bir zorlukla karşı karşıya olunduğunu vurgulayarak, günümüzde topluluklar arasında ya da ülke içinde çatışmaların söz konusu olduğunu belirtti. Suriye, Yemen, Libya, Ukrayna, Irak ve Lübnan örneklerinde, iki tarafın ya da ülkenin birbiriyle savaşmadığını, öte yandan arka plandaki güçlerin, bazı çıkarlar için çatışma ortamı yarattığını anlattı. Başbakan Davutoğlu, "Soğuk Savaş" sonrasındaki dönemde üç büyük depremi 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılması, 11 Eylül saldırıları ve 2008 yılında başlayan küresel ekonomik kriz olarak sıraladı.
14.09.2015 09:35:39