Kendi canımız gibi koruyoruz

Halep'teki tarihi eserlerin büyük bir kısmı iç savaş sürecinde adeta yok oldu. Kalan son eserleri korumaya alan muhalifler, kurtarabildikleri eserleri yüksek güvenlikli bir yerde muhafaza altına aldı.

Suriyeli muhalif örgütlerin geçtiğimiz Perşembe akşamı başlattığı Halep'in Fethi operasyonu 4. gününe girdi. Stratejik noktalarda üstünlük elde eden muhaliflerin Halep'teki ilerleyişi devam ediyor. Halep'te Bilimsel Araştırmalar Merkezi'ni ele geçiren muhalifler, Esed'in Halep'teki en önemli kalelerinden biri olan Cedide mahallesine yönelik bir operasyon başlattı. Saar Mahallesi'nde zaman ayarlı bomba döşenmiş bir aracı etkisiz hale getiren muhalif güçlerin büyük çatışmaların yaşandığı Zehra bölgesinde ise Lübnan ve İranlı milislerin üs olarak kullandığı bir binanın el yapımı toplarla yıktığı bildirildi. Muhaliflerin operasyonunu geciktirmek için operasyon öncesi muhaliflere saldırılar düzenleyen IŞİD, Halep'te dün yine ortaya çıktı. Terör örgütü IŞİD militanlarının Halep kırsalında bulunan Elbil köyünde muhalif güçlere saldırı düzenlediği öğrenildi.
ESERLER KORUMAYA ALINIYOR
2011'de başlayan iç savaş öncesi ülkenin en önemli ticaret ve turizm merkezi olan Halep savaşla birlikte tanınmaz hale geldi. Yüzlerce yıllık tarihi eserlerin büyük ölçüde yakılıp yıkıldığı Halep'te muhalifler geride kalan eserleri korumak için gayret sarf ediyor. "Bin yıllık" olduğu söylenen taş üzerine kabartma Ayetel Kürsi'nin bulunduğu bir eser geçtiğimiz gün muhalif Halep-Medine Tugayı tarafından korumaya alındı.
TARİH TÜCCARLARI ÜLKEYE DADANDI
Savaşla birlikte sadece silah tüccarlarının değil tarihi eser kaçakçılarının da ülkeye dadandığını söyleyen tugay komutanlarından Abdullah, bu kaçakçıların büyük paralar karşılığında bu eserleri kendilerinden istediğini söyledi. Abdullah, "Suriye tarihinin bir parçası olan bu eserleri tıpkı kendi canımızı koruduğumuz gibi koruyacağız" dedi. Abdullah, kurtarılan eserlerin yüksek güvenlikli bir binaya götürüldüğünü ve birkaç kişi hariç kimsenin bu binanın yerini bilmediğini söylüyor. O'na göre bu bina dünyanın en değerli müzesi konumunda ve savaş sonrası bu eserler yine dünyanın hizmetine sunulacak.
TARİH YOK EDİLİYOR
Muhaliflerin korumaya aldığı bir eser de tarihi Halep Emevi Camii'nin avlusundaki taş. Taşın taşınması mümkün olmadığı için muhalifler tarafından çevresine kurşun ve bombalar nedeniyle zarar görmemsi için duvar örüldü. Osmanlı döneminde yapılan Adliyye Camii ise şu an kullanılamaz halde. Caminin minaresi Esed güçlerine bağlı havan topçuları tarafından büyük ölçüde yıkılmış durumda. Önemli tarihi eserlerin bulunduğu Eski Halep bölgesi UNESCO'nun dünya mirası listesinde bulunuyor.İç savaş öncesi şehrin ekonomisinin can damarının attığı Halep Kapalı Çarşısı'nda bulunan dükkanların tamamı yıkıldı.

Esed'e su tehdidi
Ülkenin Lübnan sınırındaki Zabadani şehrinde Esed rejimi ve Şii milisler ile Suriyeli muhalifler arasındaki çatışmalar da şiddetlendi. Muhaliflerin elindeki Zabadani'yi tekrar kontrol altına almak isteyen rejim güçleri kente ağır bir bombardıman başlattı. Beyrut-Şam otoyolundaki kentin Esed tarafından ele geçirilmesi Esed rejimi açısından stratejik bir kazanım olarak önemseniyor. Zabadani'yi Esed'den korumaya çalışan muhalifler ise bir açıklama yaparak kente yapılan ağır bombardımanın durdurulmaması halinde Şam'a giden su yollarının kesileceği tehdidinde bulundu. Muhalifler, iç savaş boyunca sivil halkın kullandığı su kanallarını hiç kapatmadı.

Selam ordusuna PYD infazı

PYD'nin ele geçirdiği bölgelerde kendilerine muhalif Kürt, Arap ve Türkmenlere yönelik uyguladığı sistematik tehcir politikasından rahatsız olan ve Burkan El Fırat gücünden ayrılan gruba bombalı saldırı düzenledi. YPG'yle birlikte Tel Abyad operasyonuna katılan Burkan El Fırat isimli operasyon gücü içinde bulunan gruplar Haziran ayının son günlerinde ayrılarak Selam Ordusu isimli yeni bir oluşuma gitmişlerdi. Geçtiğimiz gün Selam ordusuna yönelik bir saldırı gerçekleştiği ve saldırıda 50'ye yakın savaşçının öldüğü bildirildi.
İSYAN EDİP AYRILMIŞLARDI
Burkan El Fırat içinde faaliyet gösteren Rakka Devrimcileri Tugayı'nın PYD'den yüklü miktarda para aldığı ve bu para karşılığında PYD muhalifi Suriyelilere yönelik etnik temizlik yaptığının ortaya çıkmasıyla Allah Yolunda Cihad Tugayı, Rakka Eminleri Tugayı, Ahrar Tapka Tugayı, Harun Reşid Tugayı, Cundul Harameyn Tugayı, Tel Abyad Devrimcileri ve Tahrir Tugayı Burkan El Fırat'tan ayrılmıştı. Çok sayıda silah ve mühimmatla birlikte gruptan ayrılarak Selam Ordusu isimli yeni bir askeri oluşum kuran tugaylara yönelik geçtiğimiz gün Tel Abyad yakınlarında bir saldırı gerçekleştirildi.
İŞİNE GELMEYİNCE IŞİD'Cİ
Bombalı araçla yapılan saldırının faili kesin olarak belirlenemedi. Bölge kaynakları, YPG'nin Selam ordusu bileşenlerini IŞİD'ci olmakla suçladığını ifade ediyor. Bir Türkmen komutan, "YPG'yle birlikte Tel Abyad'ı IŞİD'den alan bu insanlardı. O zaman IŞİD'ci değillerdi şimdi ise IŞİD'ci olmakla itham ediliyorlar" dedi. Bombalı saldırının ise IŞİD veya YPG tarafından yapıldığı iddia ediliyor. Geçtiğimiz gün yapılan saldırıda büyük çoğunluğu Türkmen 50 Selam Ordusu mensubu hayatını kaybetti. Saldırıda yaralanan savaşçılardan bir kısmı Türkiye'ye getirilerek tedavi altına alındı.

Rejim geri püskürtüldü
Suriye'nin kuzeyindeki Halep vilayetini ele geçirmek için 20 bin kişilik güçle operasyon başlatan muhaliflerle rejim güçleri arasındaki çatışmalar 2 noktada devam ediyor. Rejim güçlerinin yoğun hava saldırılarına rağmen, muhaliflerin ele geçirdikleri bölgelerde kontrolü kaybetmediği ve rejime ait askeri noktalara saldırılar düzenlediği bildiriliyor. Şam Cephesi saha komutanlarından Ebu Abbas, "Şu ana kadar 200 rejim askerinin öldürüldü, 50 asker yaralandı, 5 tankla onlarca askeri aracın imha edildi ve çok sayıda askeri mühimmat ele geçirildi. Esed büyük kayıplar verdi geri çekiliyor" dedi.

Türkmenleri sürdü Kürtleri yerleştirdi
Tel Abyad'ı IŞİD'ten alan PYD, Türkmenleri tehcir ettiği bölgeye dışarıdan getirdiği Kürtleri yerleştirdi. Suriye'de terör örgütü İŞDİ'e karşı savaşan muhalif Ceyş el Selam grubunun komutanlarından Muhammed Ahmet, "PYD, Tel Abyad'a dışarıdan getirilen Kürtleri yerleştirdi. Şu anda Tel Abyad'da yaşayanların büyük çoğunluğu Kürtlerden oluşuyor ve bunlar hepsi başka yerlerden geldi, çok az sayıda Arap kaldı" dedi. Ahmet, bir süredir Tel Abyad'ın kontrolünü elinde bulunduran İŞDİ'e karşı PYD ile hareket ettiklerini ve Tel Abyad'a beraber girdiklerini belirterek, "Bizim buradaki amacımız, PYD'nin Arap topraklarına sahip çıkmasını engellemekti" diye konuştu.
06.07.2015 10:23:01