Astana görüşmelerinde ilan edilen dört çatışmasızlık bölgesinden geriye sadece İdlib kaldı. Gözler muhaliflerin son kalesi İdlibte. Suriye ordusu bir süredir bölgeye askeri yığınak yaparken, Esad rejiminin muhaliflerin kontrolündeki İdlibe operasyona hazırlandığı iddiaları artıyor. İdlib konusunda oldukça hassas bir pozisyon alan Ankara, yaklaşık 3 buçuk milyon nüfuslu ve Hataya sınırı bulunan kente yönelik muhtemel bir saldırıda sivillerin hedef alınmasından ve göçmen akınından ve endişe duyuyor. İdlibe yönelik rejimin muhtemel bir saldırısından sivil yerleşim yerlerinin ve hedef alınmasında da kaygı duyan Ankara, Moskovaya endişe ve uyarılarını iletiyor.
2011 yılında patlak veren Suriye iç savaşından önce nüfusu 1 buçuk milyon olan İdlibin nüfusu şu an 3 buçuk milyonu buldu. Üzerinde tartışılan en kritik konu, muhtemel bir operasyonda yaşanacak insani kriz. Suriye ordusunun İdlibe yönelik muhtemel bir operasyonunda binlerce sivilin yerinden olacağından endişe edilirken, göçmen akımının ilk aşamada İdlibin kuzeyinde tutma planları yapılıyor. Halepe doğru da gitmesi beklenen göç hareketinin, Hataydan Türkiyeye de girişi yapacağı da ihtimal dâhilinde. Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre İdlibten Türkiyeye gelebilecek muhtemel bir göçmen akımının Fırat Kalkanı Bölgesine yönlendirilmesi planlanıyor.
İdlibe yönelik askeri bir harekâtın yeni bir insani krizi yol açacağının altını çizen diplomatik kaynaklar, İdlibin Astana görüşmelerinde ilan edilen çatışmasızlık bölgesi statüsünün devam etmesi gerektiğine işaret ediyor. Kaynaklara göre İdlibte Suriye muhalefeti ve milyonlarca sivilin yanı sıra El Nusra ve El Kaide bağlantılı radikal örgütler de bulunuyor. Bölgeye yapılacak muhtemel saldırının felakete yol açabileceğine dikkat çekiliyor. Astana görüşmeleri kapsamında Rusya, Türkiye ve İranın geçtiğimiz yıl üzerinde anlaştığı mutabakata göre Suriyede gerilimin en yüksek olduğu dört bölgede ateşkes ilan edilirken, İdlib kenti de bu bölgeler içine dâhil edilmişti.
25.08.2018 10:15:00