Mutluluğa götüren 8 öğüt

Hayatta başarıyı ya da en önemlisi mutluluğu yakalayabilmek için bazen öğütlere ihtiyacınız olur. İşte o öğütlerden birkaçı

Bu geleneksel öğütleri aktarmak, gelecek nesillerin de bu tecrübelerden faydalanması için gerekli. Geleneksel öğütlerin en anlamlılarını sizler için derledik.

Nesilden nesile geçen kimi bilgelik dolu sözleri aktarmaya devam etmek, gelecek nesillerin de bu tecrübelerden faydalanması için gerekli. Bu öğütleri aktarmak anlamlı bir gelenek.

İşte geleneksel öğütlerden favori örnekler...

Sonuna kadar git

Sebat gösterenlerin, üzerlerine düşen görevlerde başarı sağladıkları açıktır. Kararlılık ve azim hayatın pek çok alanında işe yarar. Çocukların bitmek bilmeyen sorularına verilecek en güzel cevaplardan birisidir. 'Daha ne kadar ders çalışacağım' 'Odamı ne kadar toplayacağım' cevap basit: Bitirene kadar. 10 saat de sürebilir, yarım saat de, bu sana bağlı ama üzerine düşeni yapmalısın. 

Önemli olmak iyidir ama iyi olmak daha önemlidir

Bu öğüt pek çok anlamda kullanılabilir ama temel olarak insanlara saygı göstermekle ilgilidir. Günümüzde herkes o kadar meşgul ki iyi olmayı bile unutabiliyoruz. Unutan ebeveynler çocuklarına da aşılayamıyor ve sonra okuldan ya da arkadaş çevresinden onların terbiyesizlik ve saygısızlık yaptığına dair şikayetler geldiğinde şaşırıyorlar. Çocuğunuzun iyi bir insan olmasını istiyorsanız, bunu ona kendiniz de iyi bir insan olarak göstermelisiniz, kendine ve başkalarına karşı duyulacak saygı unutulmayacak kadar önemli bir konudur.

Eğitim yük değildir

Okul, hayata hazırlanmak için önemlidir ve eğitim taşınması gereken bir yük değildir. Ne kadar çok çalışırsanız, o kadar çok öğrenirsiniz ve ne kadar çok bilirseniz, o kadar ilerlersiniz. Basit bir denklem ama çok da önemli: Kendimizi, çocuklarımızı ve toplumu ne kadar çok eğitebilirsek, o kadar çok fırsata sahip oluruz.

Kitap oku

Kitap okuyan çocukların kelime dağarcığının daha geniş olduğu ve bilişsel görevlerinde daha iyi performans gösterdiği araştırmalarla belgelenmiştir. Todd Risley ve arkadaşlarının öncü olduğu çalışmalara göre, konuşma ve okuma yoluyla daha fazla kelimeye maruz kalmanın ilerde hayat başarısını artırmak için önemli etkileri var. 

Tutkularını paylaşabileceğin biriyle ol

Benzer kültürler ve değerlere sahip eşlerin evliliklerinin daha uzun ömürlü olduğu bir gerçek. Dolayısı ile ilk fiziksel çekim bir kenara bırakılırsa, mutlu bir ilişki için gerekli olan bireylerinin birbirini iyi tanıması ve benzerlikler bulmasıdır. Değişen romantizm ve özgürlük kavramları, karmaşık ve kendine has ilişkiler yaşanmasına sebep olurken, geleneksel evliliklerin daha uzun ömürlü olması çok da şaşırtıcı değil. Seçimler, sürprizler ve düşünce farklılıkları ile dolu bu yeni sistemi dengelemek için ortak çıkarları ve değerleri olan insanların bir araya gelmesi önemlidir. Yani bar, kitap kulübü ya da kapalı havuz olsun, sizin tutkularınızı ve idealleri paylaşan bir insan tercih etmeniz iyi bir fikir gibi görünüyor.

Her şeyi hafife alma

Bir sorunu yorumlama şeklimiz onunla nasıl başa çıkacağımızı da etkiler. Çocukların dinlenilmeye ve düşüncelerini, sorunlarını anlatmaya ihtiyacı vardır. Ama onlara doğru yorumlama, değerlendirme yolunu da siz göstermelisiniz. Bazılarımız nasıl ciddi sıkıntı ve travmalar yaşadıkları halde, başarılı ve üretken olabiliyor? Muhtemelen yaşadıkları travmayı hayatlarının merkezine koymak ve kendilerini bunaltmaya devam etmek yerine, büyük ve güzel resmin bir parçası olarak gördükleri için. Hayatta pek çok şanssızlık ya da tatsızlıkla karşılaşabilirsiniz ama onlarla nasıl başa çıkacağınız, sizin kişiliğinizi ve mutluluğunu belirleyecektir, unutmayın.

Aptallar ve sarhoşlarla tartışma

Bir aptal ve bir sarhoşla tartışabilir ve hatta bu tartışmayı kazanabilirsiniz de ama bu neye yarayacak? Karşınızdaki insan tam olarak neden bahsettiğinizi bile bilmiyor olacak, zamanınızı boşa harcamayın. Yapacak çok daha önemli ve güzel şeyler bulabilirsiniz.

Kendine saygı duy

Kurallar ve sınırlar, birden fazla sebep yüzünden, çocuklar için önemlidir ama ebeveynlerin kendileri için de önemlidirler. 1960 yılında, Psikolog Diana Baumrind bugün ebeveynlik literatüründe hala geçerli olan ve önem taşıyan ebeveynlik ve ebeveynlik stilleri üzerinde bir araştırma yapmıştır. 3 tip ebeveynlik stili olduğunu öne sürmüştür: Otorite yanlısı, otoriter ve müsamahakar. Akademik, sosyal ve duygusal başarı söz konusu olduğunda, otoriter ebeveynliğin en iyi sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Bunun sebebi ise uyulması gereken kural ve ilkelere dayanıyor. Tabii ebeveynler bir yandan sıcak ve destekleyici yanlarını göstermeye devam etmelidir. Ebeveynler çocuklarına saygılı davranırlarsa çocukların da hem öz saygıları hem de diğer insanlara gösterdikleri saygı gelişecektir. 


16.04.2015 13:58:05