Diyarbakır Sur'daki operasyonlar 99 gün sonra tamamlandı ancak dün yeniden çatışma yaşandı. Sağ olarak teslim alınan terör örgütü üyelerinin, güvenlik güçlerine yer göstermesiyle PKK'nın katliam planı engellendi. Sur'da sokağa çıkma yasağının sona ermesiyle katliam yapmaya hazırlanan teröristlerin saklandığı yerleri tespit eden güvenlik güçleri, PKK'lı grupla çatıştı. Çatışmada teröristlerin etkisiz hale getirilmesiyle katliamın önüne geçilmiş oldu.
TEHLİKE BİTMEDİ
Terör nedeniyle bölgeden göç etmek zorunda kalan on binlerce Diyarbakırlının gündeminde 'Eve dönüş ne zaman' ve 'Döndüğümüzde aynı terörü bir daha mı yaşayacağız?' sorusu var. PKK terörü, ilçeyi adeta harabeye çevirmiş. Yetkililere, Sur'da 103 gün boyunca neler yaşandığını ve bundan sonra neler olacağını sorduk. Anlatılanlardan en dikkat çeken noktalardan biri de devletin, Sur operasyonunda sadece sivillerin değil, PKK'lıların da can güvenliğini sağlamaya çalışması ve 'Yargıya teslim etmek' için büyük mücadele vermesiydi. 100 mahallesi olan Sur'un beş mahallesinde 2 Kasım'da başlayan sokağa çıkma yasağında 101'nci gün. Operasyonların sonuna gelindi ancak terör örgütü PKK'nın mayınlı tuzaklarına karşı Fatihpaşa, Hasırlı, Dabanoğlu, Savaş, Cevatpaşa ve Cemal Yılmaz mahallerine halkın girişine izin verilmiyor. Güvenlik görevlileri, DSİ'ye bağlı iş makinalarıyla son hendek ve barikatları bölgeden temizlemeye devam ediyor.
2 Kasım'dan bu yana devam eden operasyonlarda 279 PKK'lı etkisiz hale getirilirken, hendeklere tuzaklanan 365 el yapımı patlayıcı imha edildi. Bu beş mahallede yaşayan 24 bin kişi terörden kaçarken, ihtiyaç sahiplerinin güvenli otellere yerleştirilmesi ya da nakdi yardımla güvenli semtlerde kiraya taşınmaları sağlandı. Operasyonda, sivillere zarar verilmemesi için gösterilen büyük çaba aynı zamanda PKK'lıları da sağ yakalamak için de gösterildi. 15 bin bina tek tek taranırken her binaya girilmeden önce, asker ve polise ateş açılmış olsa bile binalardakilere 'Teslim ol' çağrısı yapıldı. Özellikle son hafta, çatışmalar sürerken altı kez 'Güvenlik koridoru' açıldı. Kalan son sivillerle birlikte onlarca PKK'lı teslim oldu. Devlet, bu konuda o kadar titiz ki 'yargı süreci bitmeden kimse terörist damgası yemesin' düşüncesiyle, PKK'lı olduğu şüphesiyle gözaltına alınanların bırakın ismini sayısını bile vermekte imtina ediyor. Gösterilen bu olağanüstü dikkat sırasında, aralarında iki yüzbaşı ve bir teğmenin de bulunduğu 53'ü asker, 17'si polis ve bir korucu olmak üzere 71 güvenlik görevlisi şehit oldu.
2 KRİTİK ADIM
Sur'da, yeniden hendek ve PKK terörü yaşanmaması için ilk olarak bölgenin tarihi dokusuna da aykırı bir şekilde yapılan ve güvenlik görevlilerinin zırhlı araçlarla girişini engelleyen yapılar ve sokaklar güvenli hale getiriliyor. İkincisi, olası yeni terör eylemlerine karşı anında müdahalede bulunabilecek beş kritik noktada 'Kalekol' yapılıyor. Böylece artık Sur'daki olası en küçük terör girişimine bile anında müdahale edilebilecek.
SUR'A YENiDEN SEVKiYAT
Bölgedeki tarihi dehlizlerde ve enkazlarda PKK'lıların saklanmış olabileceği ihtimaline karşı zırhlı askeri iş makinaları bölgeye yeniden sevk edildi.
BİNLERCE VATANDAŞ EVE DÖNECEK
Operasyonlar bitti ama bundan sonra ne olacak? Sur halkı, evlerine ne zaman dönecek? Bundan sonra yine olaylar çıkacak ve bir sokağa çıkma yasağı mı ilan edilecek? Bu soruları yönelttiğimiz yetkililer, ilçedeki 15 bin binanın ve yüzlerce sokağın tek tek mayın taramasından geçtiğini ve hendeklerin kapatılmaya devam ettiğini, çalışmalar bitince halkın eve geri döneceğini söylüyor. Bazı bölümleri açılsa da tüm Sur'un tamamen temizlenmesinin birkaç gün sürebileceği belirtiliyor.
11.03.2016 09:16:29