Pozitif ebeveynlik için 13 tavsiye

Çocuklarınızı, sahip olmalarını istediğiniz olumlu davranışlara teşvik edebilmek için bazı konularda çok dikkatli davranmanız gerekiyor. İşte o durumlar..

Pozitif bir ebeveynlik anlayışı, çocuğunuzla kurduğunuz iletişimin daha yapıcı ve verimli olmasına yardımcı olur.

İşte daha pozitif bir ebeveynlik için dikkat etmeniz gereken 15 madde:

Siz çocuklarınızın rol modelisiniz:Çocuğunuz, nasıl davranması gerektiğini öğrenebilmek için sizi izler. Siz, onun rol modelisiniz; ona rehberlik etmek için kendi davranışlarınız kullanın. Yaptıklarınız, genelde söylediklerinizden daha etkilidir.

Çocuğunuza ne hissettiğinizi söyleyin: Davranışlarının sizi nasıl etkilediğini dürüstçe anlatın. Böylelikle kendi hislerini sizde görebilecek, tıpkı bir ayna gibi. Bunun adı empatidir ve çocuklar 3 yaşından itibaren empati kurmaya başlar.

İyi davranışlarını gözden kaçırmayın: Yani çocuğunuz hoşunuza giden bir şekilde davrandığında, ona pozitif geri bildirim verin. Örneğin, "Ne kadar da düzenli oynuyorsun. Oyuncaklarını masanın üzerinde tutman çok hoşuma gidiyor" gibi.

'Seni duyuyorum': Aktif bir şekilde dinlemek, küçük çocukların duyguları ile başa çıkmalarına yardımcı olmanın bir başka aracıdır. Sıklıkla üzülürler, özellikle de kendilerini sözcüklerle ifade edemediklerinde. Hissettiklerine dair tahminlerinizi tekrarladığınızda, gerginliklerinin azalmasına yardımcı olabilirsiniz.


21.10.2015 17:49:11