Ses kısıklığını hafife almayın

Prof. Dr. Ferhan Öz, ses kısıklığının soğuk algınlığından kansere kadar pek çok sebeple ortaya çıkabileceğini belirtti.

Ses kısıklığının en sık görülen nedenlerinden birinin üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunu aktaran KBB Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ferhan Öz, bu enfeksiyonların tek başına ses kısıklığına yol açabildiğini söyledi. Ayrıca enfeksiyonların, burun ve sinüsleri tutarak seste çabuk yorulma, ve gıcık hissi gibi belirtilere neden olduğunu dile getiren Prof. Öz, ses kısıklığına neden olan sorunlan hakkında bilgi verdi.

Reflü ve alerji ses kısıklığına neden olabilir
Araştırmalara göre reflü, ses kısıklıklarının altında yatan en önemli nedenlerden biri. Reflünün ses üzerindeki etkisini Dr. Öz şöyle anlattı:

"Midedeki asidin yemek borusuna kadar gelmesi ve asit salgısının yemek borusunun dışına çıkıp ses telleri üzerinde zehirleyici (toksik) bir etki yapması ses kısıklıklarına sebep olmaktadır. Reflünün tedavisi reflüye bağlı ses kısıklığının da düzelmesini sağlar."

Bir diğer faktörün de alerji olduğunu belirten Prof. Öz, alerjik bir insanın özellikle alerjenle karşı karşıya kaldığı dönemde ses kısıklığı, seste kabalaşma, çabuk yorulma ve seste çatallanma gibi sıkıntılar yaşadığını vurguladı.

17.12.2015 15:24:12