SEYAHAT KABIZLIĞI ARTIRIYOR !

Düzensiz beslenen kişilerin dile getirebileceği en gerçekçi nedendir seyahatler. Saatler kayar, toplantı saatleri uzar, uçakta öğün yemek durumunda kalınır, çok ikramlarla karşılaşılır, yemekler soslu ve çok çeşitli olabilir.

ERZURUM (HABERAL25) - Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, seyahat yapmanın kabızlığı artırdığını belirtti.  
Düzensiz beslenen kişilerin dile getirebileceği en gerçekçi nedendir seyahatler. Saatler kayar, toplantı saatleri uzar, uçakta öğün yemek durumunda kalınır, çok ikramlarla karşılaşılır, yemekler soslu ve çok çeşitli olabilir. Bu durumda öncelikle seyahatin ilk saatleri itibari ile elinizden suyunuzu eksik etmeyiniz. Gün içinde 1 şişe sade soda da sıvı elektrolit dengesi için faydalıdır. Uçakta yemeniz gerekiyorsa o yediğiniz öğün yerine geçecektir. Ana yemeğiniz olarak saymalısınız. Eğer indiğiniz zaman tekrar bir yemek ortamı ile karşılaşacaksanız uçakta ara öğün alıp içecek tercih edin. Bisküvi kahve veya soda kuru meyve gibi.
Gün içinde toplantı saatiniz uzadı ise sorun yok. Mecburen ana öğün ile ara öğününüzü yer değiştirin. Toplantı sırasında belki kurabiye bisküvi veya yanınızda kuru meyve badem fındık alıp her ihtimale karşı bunları tüketmelisiniz.
Özellikle kahvaltıda kaldığınız otelde 1 kâse meyve salatası veya 1-2 porsiyon meyve tüketin. Seyahat süresince evde olamayacağınız için meyveyi tüketebileceğiniz başka bir ortam olamayabilir. Ayrıca kabızlık şikâyetleri hazımsızlık sorunları en çok seyahatlerde artar. Tüketeceğiniz taze veya kuru meyveler bu konuda çözümcül olacaktır. Çünkü seyahatlerde genellikle et, tavuk ve balığı bulak daha kolaydır.
Tatlıları seyahat sırasında ara öğün olarak düşünebilirsiniz. Fakat gerekli miktarı aşmayın.
Son uyarılarım:
Öğle yemeğinizi telefonla sipariş etmeyin, yakın bir restorana giderek hareketinizi artırabilirsiniz.
Çekmecenize kuru kayısı, incir, galeta, kepekli bisküvi, ceviz, fındık gibi bozulmayan ve koku yapmayan gıdalar koyun. Bunlar, metabolizmanızın hızlanmasını sağlayan ve çok acıkıp, bir sonraki ana öğünde fazla miktarda yemenizi engelleyen ara öğünlerdir.
Sabah kahvaltısı yapmadan evden çıkmamaya özen gösterin yoksa ilk pastanedeki poğaça, simit, böreğin hafızanızda sizi çağıran sesine yenik düşeceksiniz.
İş arkadaşlarınızın atıştırmalarına eşlik etmemeye gayret edin. Sizi yoldan çıkarmak isteyecek muzur beslenmekten hoşlanan arkadaşlarınız olabilir siz onlara değil onlara size uysun.
İş saatlerinin sıkıcılığı akşam eve dönünce ya da mesaiye kaldığınızda ekstra yemeklerle ödüllendirilecek bir durum değildir. Bu durumdan sizi çabuk kurtaracak fast food yerine daha hareketsiz kalacağınız ve belki de geç saatte tüketeceğiniz için peynirli, ton balıklı salata veya sandwitch veya 1 kâse yoğurt ve yulaf tercih edebiliriniz.
16.07.2015 13:11:36