Taziye evi HDP değil Türkiye Cumhuriyeti

Başbakan Davutoğlu, Ankara saldırısının ardından Selahattin Demirtaş'ı arayarak taziye dileyen Abdullah Gül'e sitem etti: "Sadece HDP'ye taziye dilemek, hayatını kaybeden vatandaşlarımızı HDP ile özdeşleştirmektir."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü eleştirdi. 102 kişinin hayatını kaybettiği Ankara'daki terör saldırısının ardından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı arayarak taziye dileyen Gül'ün bu tavrının yanlış olduğunu belirten Davutoğlu, "Elbette kendi takdiridir. Taziyeevi Türkiye Cumhuriyeti'dir. Hepimiz aynı acıyı yaşadık. Sadece HDP'ye taziye dilemek orada hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımızı HDP ile özleştirmek anlamına gelir. Türkiye'nin en büyük taziyeevi başbakanlıktır. Demirtaş bu taziyeyi kendine mal edemez. Diyarbakır saldırısında Demirtaş'ı aradım çünkü HDP'ye saldırı yapılmıştı ama kendisi tenezzül edip telefonumuza çıkmadı. Demirtaş'ı aramamı gerektirecek bir durumum yok, zaten taziyeyi beklemeden bizi, beni, cumhurbaşkanımızı katillikle suçlamış birine neyin taziyesini yapacağız" dedi. 

BİR BOMBACININ KİMLİĞİ BELİRLENDİ 

Bombacılardan birinin kimliğinin kesinleştiğini (Y. Emre. Alagöz) belirten Davutoğlu, "Diğerinin irtibatları itibariyle de yoğun çalışmalar sürdürülüyor. Toplumda panik oluşturmaya çalışmak, 'her an yanı başımızda bombacı olabilir' algısı oluşturmak doğru değil. Medyaya çağrıda bulunuyorum; Panik oluşturacak haberleri vermek basın ahlakına uymaz. Hükümet zarar görsün, Türkiye'de olağanüstü bir durum varmış intibaı oluşturulsun diye yapılacak haberler, bumerang gibi döner" dedi.

Vize muafiyeti 2016'da 

Angela Merkel ile yaklaşık 3.5 saat görüştüklerini belirten Başbakan Davutoğlu, vize muafiyetinin 2016'da uygulanmasını talep ettiklerini söyledi. Davutoğlu, "2016'da Schengen vizesi uygulansın dedik, cevap olumlu? 2016  Temmuz'da olacak, müzakereler sürüyor, 2016 başında net görürüz" ifadelerini kullandı. 

Kılıçdaroğlu'na rest çekti 

Kılıçdaroğlu'nun saldırı sonrası ikili görüşmede konuşulanları açıklamakla şantaj yapmaya çalıştığı Başbakan Davutoğlu, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun elinde gerçekten beni zorda bırakacak elinde bir şey varsa çıksın açıklasın" dedi. Bahçeli'yi de eleştiren Davutoğlu, MHP liderinin koalisyon için sürekli öne sürdüğü 4 maddeyi, görüşme sırasında kendilerine iletme zahmetine bile girmediğini aktardı.

Saldırıya rağmen güven tam

Başbakan Davutoğlu, Ankara'daki saldırının ardından AK Parti'nin oylarında düşüş yaşanmadığını söyledi. Davutoğlu, "Öncesinde, beyanname sonrasında anket yaptık. Ankara'daki terör saldırısı sonrasında anket yaptık ve kamuoyunun nabzını tutuyoruz. Oylarımızda bir yükseliş trendi var.  Yüzde 44 bandına doğru yükselme trendi devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Düşürülen İHA, Rus yapımı 

Başbakan Davutoğlu, Suriye sınırında düşürülen insansız hava aracının (İHA) Rus yapımı olduğunu ancak Rusya'ya ait olup olmadığının araştırıldığını söyledi. Milliyeti ne olursa olsun bu tarz ihlallerde uçan araçları düşüreceklerini belirten Davutoğlu, Suriye konusunda Dışişleri Bakanları düzeyinde yapılacak toplantının önemli bir gelişme olduğunu da ifade etti. 

İlk etapta 3 milyar euro akış

Başbakan Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'nin taleplerine olumlu yaklaştığını söyledi. Mülteciler konusunda külfet paylaşımı kapsamında Türkiye'ye ilk etapta 3 milyar euro aktarılacağını ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin konsantrasyon kampı gibi bütün mültecilerin kaldığı bir ülke konumuna gelmesini kimsenin bekleyemeyeceğini de söyledi. 

20.10.2015 09:47:46