Genellikle yaşlılık hastalığı olarak bilinen katarakt, bebeklerin de göz sağlığını ve yaşam kalitesini yakından etkileyebiliyor. Çocuklarda kataraktın doğumdan itibaren her an ortaya çıkabileceğini dile getiren Dünyagöz Ataköy'den Op. Dr. Tülay Kılıç "Bebeklerde ve çocuklarda katarakt çok çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişebilir. Özellikle annenin hamileyken geçirdiği kızamık ve kızamıkçık gibi enfeksiyonların yanı sıra, hamileliğin ilk üç ayında kullanılan antibiyotik ve antiviral ilaçlar çocukluk çağı kataraktının gelişmesini büyük oranda etkilemektedir" şeklinde konuştu.
Doğumdan itibaren her an katarakt gelişebilir
Sıklıkla 60 yaş ve üstü kişilerde görülmesi sebebiyle toplumda yaşlı hastalığı olarak bilinen katarakt, bebeklerin ve çocukların da göz sağlığını tehdit edebiliyor. Çocuklarda doğumdan itibaren her an katarakt gelişebileceğine dikkat çeken Op. Dr. Tülay Kılıç, "Hatta bazı bebekler katarakt ile doğabilir, bazı bebeklerde ise doğumdan itibaren 3-6 ay ya da 1 sene sonra katarakt gelişebilir" diye konuştu.
4 ile 6 yaşına kadar olan tüm katarakt vakalarının "Bebeklik çağı kataraktı" olarak adlandırıldığını belirten Op. Dr. Tülay Kılıç şöyle konuştu: "Katarakt, bazı vakalarda herhangi bir nedene bağlı olmadan ailelerden geçişli olarak çıkabileceği gibi çok çeşitli nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Örneğin, bebeklik çağı kataraktında hamilelik süreci belirleyici özelliktedir. Anne adaylarının hamileliklerinin ilk 3 ayında kullandıkları antibiyotik ve antiviral ilaçlar bebeklerde başta göz sağlığı olmak üzere organ gelişimini olumsuz etkilerken, bebeklerde katarakt oluşumundan da sorumlu tutulmaktadır."
Fotoğraflardaki kırmızı göze dikkat
Ebeveynlere bebeklik çağı kataraktına karşı uyarıda bulunan Op. Dr. Kılıç, "Günümüzde maalesef çoğu aile çocuğundaki kataraktı fark etmiyor. Çocuk 4-5 yaşına geldiğinde tesadüfen ortaya çıkan kataraktların sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Bu nedenle çocuklarda her yıl rutin göz muayenesi asla ihmal edilmemeli ve anne- babalar kataraktın belirtilerine karşı bilinçli olmalıdır" diye konuştu.
Kataraktın bebeklerin göz bebeklerinde beyazlaşma, koyulaşma veya tek gözde kayma şeklinde ortaya çıktığını dile getiren Op. Dr. Kılıç, "Ayrıca fotoğraflarda bebeğin sadece bir gözünün kırmızı çıkması, kırmızı alanın içinde siyah gölgelerin bulunması da çocuklarda katarakta ait önemli bir bulgudur. Bu belirtileri fark eden aileler, çocuklarını hiç vakit kaybetmeden bir göz hastalıkları uzmanına götürmelidir" açıklamasında bulundu.
Katarakt göz tembelliğine ve şaşılığa neden olabilir
Katarakt teşhisi konmuş ya da katarakt ameliyatı olmuş bir çocuğun belli bir yaşa kadar veya devamlı gözlük kullanması gerekebileceğini söyleyen Op. Dr. Tülay Kılıç şunları keydetti: "Bebeklerde katarakt, ileriki yıllarda göz tansiyonu, göz tembelliği ve şaşılık riskini de beraberinde getirebiliyor. Bu sebeple katarakt, bir çocuğun erişkinliğinde de takip edilmesini gerektiren bir durumdur."
Damla veya ilaçla tedavisi yok
Kataraktın yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da damla veya ilaçla tedavisinin olmadığını belirten Op. Dr. Tülay Kılıç, "Çocuklarda da kataraktın tek tedavisi cerrahidir. Ancak yapılacak olan ameliyat çok ciddi bir operasyondur ve hekim tarafından kataraktın çocuğun görmesini ne oranda etkilediğinin belirlenmesi en önemli noktadır" şeklinde konuştu. Op. Dr. Tülay Kılıç, ameliyat öncesi gerçekleştirilen detaylı muayene ve tercih edilecek yöntemin operasyon başarısını doğrudan etkilediğini belirtti.
23.04.2016 15:25:01