Yatırımcı için istikrar şart

Türkiye için 2015 büyüme tahminini yüzde 3,2'ye yükselten Dünya Bankası, yaklaşan seçimler öncesinde siyasi istikrar çağrısı yaptı.

Dünya Bankası, Türkiye'nin bu yıl için büyüme tahminini yukarı yönlü revize ederek yüzde 3'ten yüzde 3,2'ye çıkardığını bildirdi. Banka, 2015 yılı için daha önce Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 4,6'sı olarak açıkladığı cari açık tahminini de yüzde 5,5 olarak değiştirdi. Dünya Bankası, 'Türkiye Düzenli Ekonomik Notu'nu (ekim) yayımladı. Buna göre, banka, ikinci çeyrekte beklenenden daha hızlı gerçekleşen büyüme sebebiyle Türkiye için bu yılki büyüme tahminini yüzde 3'ten yüzde 3,2'ye yükseltti. Dünya Bankası, 2016 ve 2017 için büyüme tahminini yüzde 3,5'te sabit tuttu.

CARİ AÇIĞIN SEBEPLERİ

Dünya Bankası'nın notunda, "Yılın ikinci yarısında beklenen yavaşlamaya rağmen, 2015 yılı için büyüme tahminimizi yukarı yönlü revize ederek yüzde 3,2'ye çıkarıyoruz. İkinci çeyrekte beklenenden daha hızlı gerçekleşen büyüme sebebiyle temmuzda yayınlanan son Türkiye Düzenli Ekonomik Notu'ndaki yüzde 3,0'lık 2015 büyüme tahminimizi yukarı yönlü revize ediyoruz. Bu kararımızda yılın ikinci yarısında büyümenin önemli ölçüde yavaşlaması beklentisi de dikkate alınıyor. Altın ve enerji etkisinden arındırılmış cari dengedeki kötüleşme göz önüne alındığında, düşen petrol fiyatlarının olumlu etkisi çok sınırlı kalacaktır. Öte yandan, zayıflayan lira sebebiyle nominal GSYH daralmakta ve oranın paydasını düşürmektedir. Bu gelişmeler ışığında, 2015 yılı için daha önce GSYH'nin yüzde 4,6'sı olarak açıkladığımız cari açık tahminimizi yüzde 5,5 olarak düzeltiyoruz" ifadeleri yer aldı. Bankanın notunda, cari açıktaki kötüleşmenin sebebi olarak, Türkiye'nin ticaret ortaklarındaki zayıflıklarla 2015 yazında turizmdeki düşüş gösterildi.

YAPISAL REFORMLAR GEREK

Ekonomik notta şu ifadeler de yer aldı: "Orta vadede daha hızlı ve sürdürülebilir büyüme performansı için siyasi istikrar ve yapısal reformlarda ilerleme kaydedilmeye devam edilmesi kilit öneme sahip olacaktır. Yatırımcı güveninin tesis edilmesi, kırılganlıkların giderilmesi ve büyümeye hız kazandırılması için, siyasi istikrara ve yapısal reformlara dönülmesine ihtiyaç duyulmaktadır."


14.10.2015 09:28:25