Yeni Türkiye'nin mega projeleri

Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına öncülük eden mega projeler bir bir devreye giriyor.

 Toplam büyüklüğü 100 milyar doları aşanMega projeler kentlerin çehresini değiştirirken, Yeni Türkiye'nin de sembolleri haline geldi. Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 3. Havalimanı, Avrasya Tüneli, Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatları ulaştırmada Türkiye'yi dünyanın zirvesine taşırken, Mersin Akkuyu ve Sinop Nükleer santralleri ile enerjide dışa bağımlılık azalacak. Kanal İstanbul gibi vizyon projeler de ülkeye büyük katkılar sağlayacak.

MARMARAY

İstanbul Boğazı tabanına yapılan tüp tüneller ile Ayrılık Çeşmesi ile Kazlıçeşme arasında Marmaray hattı inşa edildi. Tamamlandığında 76 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Gebze arasında İstanbul trafiğinin raylı sistem üzerinden ulaştıracak olan Marmaray'ın 14 kilometrelik bölümü 29 Ekim 2013'te hizmete açıldı. 5 milyar dolarlık yatırım yapılan Marmaray günde 1.5 milyon İstanbullu'ya hizmet veriyor.

3. HAVAALANI

Türkiye'nin turizm ve ticaret potansiyelini arttırmak, yolcu geçiş üstünlüğünü Almanya'dan Türkiye'nin coğrafi konumunu kullanarak kaydırmak için ihalesi 2013'te 22 milyar 125 milyon Euro'ya Cengiz-Kolin-Limak-Kalyon Mapa ortak girişiminin kazandığı 3. Havaalanı 2018'te tamamlandığında yıllık 150 milyon yolcuya hizmet verecek. Hizmete girdiğinde dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak.



24.05.2015 11:59:09