SAĞLIK Haber Girişi : 10 Aralık 2015 10:03

Ayakta şekil bozukluğunun nedenleri ve tedavisi

Ayakta şekil bozukluğunun nedenleri ve tedavisi
Yanlış ayakkabı seçimi gibi faktörler ayakta şekil bozukluğuna neden oluyor. Peki bu sorunun tedavisi nedir?
Yanlış ayakkabı seçimi, ayak başparmağında şişlik ve çıkıntıya yol açabiliyor. Halluks valgus adını taşıyan bu çıkıntı, estetik görünümün yanı sıra tedavi edilmediği takdirde ciddi ağrılara ve cerrahi işlem gerektiren ayak problemlerine yol açabiliyor.

Memorial Hizmet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Op. Dr. Tuluhan Yunus Emre, halluks valgus ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Sivri burun ve topuklu ayakkabı problemi tetikliyor
Halluks valgus, birinci ayak parmağı ve birinci tarak kemiği arasındaki eklemi etkileyen ortopedik bir rahatsızlıktır. Eklemde oluşan şişlik ve çıkıntı, "bunyon" olarak adlandırılır. Ağırlıkta kadınlarda görülen ve sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyen bu durum, şişlik ve çıkıntıdan daha kompleks bir yapıya sahiptir. Genetik yatkınlığın da etkilediği hastalık, uzun yıllar topuklu ve sivri burunlu ayakkabı giyen kadınlarda daha çok görülmektedir. Ayak parmaklarını sıkmayan ayakkabılar, şekil bozukluğunu engellediği gibi eğer bunyon gelişmişse, buna bağlı oluşan rahatsızlığın da azaltılmasına yardımcı olur.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.