GÜNDEMHaber Girişi : 18 Ocak 2015 22:54

Bunlar çocukların yemek ve soluk borusundan çıktı

Bunlar çocukların yemek ve soluk borusundan çıktı
bugüne kadar çok sayıda yabancı cisim çıkartıldı. İçinde para, raptiye, toplu ve çengelli iğne, vida, balon, düdük, mandal, saat pili gibi birçok cisim ameliyatsız çıkartılırken, çıkan cisimler görenleri hayrete düşürdü.
MEÜ Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Kliniği, 0-18 yaş grubundaki çocukların yemek ve soluk borusuna kaçan yabancı cisimleri kapalı yöntemle çıkartıyor. Bugüne kadar birçok operasyon yapan doktorlar, çok sayıda cisim çıkardı. İçinde para, raptiye, toplu ve çengelli iğne, vida, balon, düdük, mandal, saat pili gibi birçok cisim ameliyatsız çıkartılırken, çıkan cisimler görenleri şaşkına çevirdi.
Konuyla ilgili açıklama yapan MEÜ Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Naycı, çocuk hastalar ve ergenlerin genellikle bir takım cisimleri yemek veya soluk borusuna kaçabildiğini söyledi. Bunların özellikle boğulma tehlikesi arz ettiği için çok kısa sürede çıkarılması gerektiğini belirten Naycı, "Biz bunu kapalı sistemlerle çıkartabiliyoruz. Görmüş olduğunuz cisimler çocukların yemek ve nefes borusundan çıkartılan cisimler. Bazen çok ilginç cisimler geliyor. İşte tükenmez kalem kapağı gibi yada düdük gibi. Tabi bunların çıkartılması daha zor oluyor. Özellikle delici cisimler daha dramatik olabiliyor. Özellikle işte iğne gibi cisimler. Biz bunları çıkartma hizmeti verebiliyoruz" dedi.

"ÇOCUK GELDİĞİNDE SES ÇIKARTIYORDU"
Ailelerin böyle bir durumda hemen hastaneye gelmesi gerektiğini kaydeden Naycı, "Genellikle aile şu şekilde bize geliyor. Çocuğun elinde bir şeyler olduğunu, daha sonra birden bire öksürdüğünü, morardığını ve nefesinin kesildiğinden bahsediyor. Geçici olarak bir normalleşme de görebiliyoruz. Bu şekilde bir öykü ile hasta geldiğinde bazı filmler, tetkiklerden sonra kapalı yöntemle cismi alıyoruz. Tabi çıkartılmadığında zarar veriyor ve hayati tehlike arz ediyor. Özellikle ilginç hastalar da geliyor. Bir tanesi düdük yutmuştu. Fakat hava geçişine kısmen izin veriyor ve çocuk her nefes aldığında ses çıkartıyordu. Yine bir hastamız 1 lira yuttuğunu söyledi ancak yemek borusundan 2 tane 50 kuruş çıktı. Bize toplam miktarı söylemişti. Bunlar tabi ki aslında dramatik işlemler" diye konuştu.
Yabancı cisimleri yemek ve nefes borusuna genellikle küçük yaştaki çocukların kaçırdığını vurgulayan Naycı, "Emekleme döneminde yada biraz daha büyük çocuklar. Çünkü emeklerken buldukları her şeyi ağızlarına götürme ondan sonra yanlışlıkla da bunları yemek yada soluk borusuna kaçırabiliyorlar. Özellikle yiyecekler, bunların içerisinde kuru yemişleri çok görüyoruz. Özellikle küçük çocukları gözetlemek, oyuncak, para ve kuru yemiş gibi cisimlerden uzaklaştırmak çocuk sağlığı için çok önemli bir şey" ifadelerini kullandı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.