GÜNDEM Haber Girişi : 01 Eylül 2015 14:01

Çocuklarda diş gıcırdatmasını önemseyin

Çocuklarda diş gıcırdatmasını önemseyin
Çoğu zaman uykuda yaşandığı için geç fark edilen diş gıcırdatması, reflüden, barsak parazitlerine kadar pek çok hastalığın habercisi.

Halk arasında diş gıcırdatması olarak bilinen bruksizm uzmanlara göre Türkiye'de her 10 çocuktan üçünde görülüyor. Bruksizmin tedavi edilmediğinde uyku bozuklukları ve dişlerde çürümeye neden olabileceğini söyleyen Medical Park Ordu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyda Eren, şu bilgileri verdi:

Enfeksiyon belirtisi

Çocuklarda diş sıkma ve gıcırdatma çok sık karşılaşılan problemlerden biridir. Türkiye' de yaklaşık her 10 çocuktan üçü diş gıcırdatma sorunu yaşıyor. Ailelerin oldukça sık olarak şikâyette bulunduğu konulardan birisi de çocuklarının uyku sırasında, bazen de gün içerisinde dişlerini gıcırdatmasıdır. Diş gıcırdatma farklı nedenlere bağlı olabilir. Diş çürükleri, boğaz enfeksiyonları, barsak parazitleri, duygu durum bozuklukları gibi rahatsızlıklar çocuklarda diş gıcırdatmaya neden olabilir. Bunların yanında çocukların günlük yaşadıkları stres ve kişisel sıkıntılar da bağlı olabilir. Diş gıcırtmasıyla beraber ağızdan su akma ve sabah kalktığında boğazda yanma varsa reflünün varlığına işarettir.

Okul dönemi daha sık görülüyor

3 ila 7 yaş arasındaki çocuklarda diş gıcırdatma sorunu daha sık görülebilir. Bunun nedeni bu dönemde okul, kreş dönemi başlar dolayısıyla çocuğun dış ortama uyum surecidir. Bu nedenle oluşabilen stres diş gıcırdatmasına neden olabilir, bunun yanı sıra bu dönemde dışarıda abur cubur yeme ve fast fooda yönelim artabilir, bu sebeplerden oluşan barsak parazitleri veya reflü sorunu oluşabilir. Dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu olan çocukların en önemli sorunu beynin çok hızlı düşünmesi ve beynin hızına vücudun erişememesidir. Bu da kendini çeşitli hızlı atipik davranışlarla ortaya koyabilir. Diş gıcırdaması da bunlardan birisidir.

Çocukların dişlerini gıcırdatması dişlerde aşınma ve çürüklere, uyku bozukluklarına, çene sıkma sonucu çene eklemlerinde aşınma ve yapı bozukluğuna neden olabilir.

Önce nedenini tespit edin

Çocuklarda diş gıcırdatma sorunu tespit edildiği zaman, öncelikle bu hastalığın altına yatan nedenlerin detaylı bir şekilde araştırılması, diş gıcırdatmanın neden oluştuğunu bulmak önemlidir. Çocuğun diş gıcırdatma nedeni paraziter hastalıksa yani barsakta oluşan parazitler nedeniyle oluşmuşsa dışkı tahlili yapıldıktan sonra antiparaziter tedavi uygulanmalı ve tedavi 6 ay sonra tekrarlanmalıdır. Eğer neden ağız-diş sağlığı ile ilgili bir sorunsa diş hekimine başvurarak uygun tedaviyi başlamak gerekmektedir. Sebep reflü ise çocuğun beslenme programının yeniden düzenlenmesi gerekir. Mesela; yatmadan 2 saat önce beslenmeyi kesmek, yatak başını 45 derece yükseltmek, çikolata, soda, kola ürünleri tüketmemek gibi önlemlerdir. Eğer bu önlemler yeterli olmazsa antireflü tedavi başlanmalıdır. Özellikle dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gibi altında psikolojik problemlerin yattığı durumlarda, hangisine daha çabuk ulaşabiliyorsak, psikolog, pedagog, çocuk psikiyatrisi gibi uzmanlara başvurmak, gerekli tedaviyi başlamak gerekmektedir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.