Başbakan Ahmet Davutoğlu, muhalefet liderleri ile yapacağı görüşmelere dün CHP'den başladı. Davutoğlu, anayasanın değiştirilip Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesini önerdi. Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesi, Kılıçdaroğlu'nun Meclis'teki makam odasında gerçekleşti ve yaklaşık 2.5 saat sürdü. Başbakan görüşmeye Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel başkan yardımcıları Mehmet Ali Şahin, Ömer Çelik ve AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile geldi. CHP'den görüşmeye CHP genel başkan yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Bülent Tezcan ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay katıldı. Görüşmenin ardından CHP adına Haluk Koç, AK Parti adına ise Ömer Çelik açıklama yaptı. İki parti sözcüsünün verdiği bilgiye göre görüşmede uzlaşı sağlanan ve çalışma yapılacak 4 konu şöyle:
UZLAŞMA KOMİSYONU: Davutoğlu, geçen yasama döneminde 4 siyasi partinin katılımıyla kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun 60'a yakın madde üzerinde sağladığı uzlaşmayı hatırlatarak yeniden Uzlaşma Komisyonu kurulması ve anayasa çalışması yapılmasını önerdi. Kılıçdaroğlu ise CHP olarak ilk dört maddenin kırmızı çizgi olduğu hatırlatmasını da yaparak bu yöndeki Uzlaşma Komisyonu'na TBMM'deki siyasi partilerin eşit temsiliyle olumlu baktıklarını dile getirdi. Aynı öneri MHP'ye de gidecek. AK Partili Çelik, komisyonda HDP'nin yer alıp almayacağı sorusuna karşılık "Komisyon kurulması kararlaştırılırsa gerekli çağrılar TBMM başkanı tarafından yapılacaktır" dedi.
ÖNCE 12 EYLÜL YASALARI: Kılıçdaroğlu, 12 Eylül yasalarının değiştirilmesi yönündeki taleplerini de masaya getirdi. Kılıçdaroğlu, bunlar arasında Siyasi Partiler, Seçim ve YÖK yasalarını saydı. Başbakan Davutoğlumevzuattaki 12 Eylül darbe döneminden kalma yasa ve düzenlemelere ilişkin bir envanter çalışması yapılacağını bildirdi.
İÇTÜZÜK KOMİSYONU: Başbakan, TBMM'nin daha etkin çalışabilmesi için İçtüzük'te öngördükleri değişikliklere ilişkin de öneriler getirdi. İçtüzük konusunda daha önce yapılan çalışma tekrar canlandırılacak ve partiler bir araya gelip bu teklif üzerinde mutabakat sağlamaya çalışacak.
AB UYUM YASALARI: Başbakan, başta vize muafiyeti olmak üzere zaman tahditli düzenlemeler olduğunu hatırlatıp AB Uyum Yasaları konusunda destek istedi. Kılıçdaroğlu, AB ile ilgili düzenlemelere her zaman destek verdiklerinin altını çizdi.