BETİS Genel İlaçlama Genel Koordinatörü Mehmet Nuri Alim, domuz gribinde en etkili çözümün dezenfektan olacağını söyledi
ERZURUM (HABERAL25) - BETİS Genel İlaçlama Genel Koordinatörü Mehmet Nuri Alim, ilk olarak 2009 yılında Türkiye' ye kabus olarak gelen ve son günlerde tekrar vuku bulan domuz gribinde en etkili çözümün dezenfektan olacağını söyledi.
Türkiye'nin ilk olarak 2009 yılında tanıştığı ve firma olarak başta Erzurum olmak üzere, tüm Doğu Anadolu bölgesinde okul, hastane, yurt gibi tüm kapalı alanlarda Domuz Gribine karşı en etkili çözüm olarak dezenfekte çalışması yaptıklarını dile getiren Alim, "Bu konuda aylarca süren mücadelelerde edinmiş olduğumuz tecrübelerimiz doğrultusunda yapılacak olan en etkili çözümün dezenfektan olacağına inanıyoruz. 2009 yılında Sağlık Bakanlığının bu konudaki hassasiyetini ve yapmış olduğu çalışmaları tüm Türkiye biliyor, "Sağlık Bakanlığının 2009 yılında olduğu gibi tekrar kabus olarak geri dönen Domuz Gribine karşı aynı hassasiyetle çalıma yapması insanların yararına olacaktır. Dezenfektanların doğru kullanımı hakkında ise, halkımız dezenfektan ürünleri sanki birer deterjanmış gibi görüyor olmaları, ciddi bir bilgiye ihtiyaç olduğunu ortaya koymaktadır. Dezenfektan ürünler Aldehitli ve Aldehitsiz ürünler olarak iki bölüme ayrılır. Aldehitli ürünler Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından kanserojen riskli ürünler sınıfına almıştır. Bu nedenle pek tavsiye edilmezler.Ancak konunun uzmanı Mikrobiyoloji ya da Kimya Mühendisleri gibi konunun birebir bilgili meslek sahiplerinin yorumunu almadan, her aldehitli ürün kanser yapar yada tüm aldehitli ürünler kanserojen etkiye sahiptir demek çok da etik olmayacaktır" dedi.
Deterjanlar, sabunlar ya da kolonya gibi ürünler sadece gözle görebildiğimiz kirlere yada halk tabiri ile mikropları yok edebildiğini, "Dezenfektanlar ise gözle görülmeyen virüs, mantar, bakteri, spor, biyofilm tabakası gibi gözle görülmeyen mikroorganizmalara karşı etkili olduğunu anlatan Alim, "Gündem de olan domuz gribine karşı okullarımızın yurt genelinde dezenfekte edilmesi. Bir kerelik bir durum değildir ve böyle de olmamalıdır. Çünkü dezenfektanların uygulamadan sonra ki etki süresi maksimum 10 saattir. Bu süreç Okullar gibi alanlarda daha da az bir zaman düşmektedir. Her gün düzenli bir şekilde yerler sabah ve akşam, yüzeyler (masa, sandalye, kapı kolları gibi) sabah ve akşam, hava ise manuel püskürtme yada ULV sisleme cihazları ile sürekli dezenfekte edilmelidir. Kısaca bugün, hastanelerde yapılan dezenfekte hassasiyetini, en azından şu A(H1N1) domuz gribi virüsünden kurtulana kadar tüm okul, dershane, toplu alanlar, toplu taşıma araçları gibi yerlerde mutlaka göstermeliyiz." şeklinde konuştu.