"Kürsüsüz Profesör" olarak tanınan Dr. Vahid Çabuk'un kaleme aldığı Sultan 2'nci Abdülhamid isimli kitabı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. yayınlarından çıktı.
ERZURUM HABERAL 25 Kürsüsüz Profesör" olarak tanınan Dr. Vahid Çabuk'un kaleme aldığı Sultan 2'nci Abdülhamid isimli kitabı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. yayınlarından çıktı.
1946-2000 tarihleri arasında yaşayan ve görev yaptığı İstanbul Üniversitesi'nde "kürsüsüz profesör" olarak tanınan, tarih ve edebiyat dallarında onlarca kitap, yüzlerce makale, ansiklopedi maddesi, şiir ve hikaye bırakan Dr. Vahid Çabuk'un Sultan II. Abdülhamid isimli kitabı, "Vahid Çabuk Kitaplığı"ndaki ilk eser olarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. yayınlarından çıktı.
Kültür-Medeniyet Serisi'nden çıkan kitap, döneminde ve sonrasında çeşitli tartışmaların, algıların, övgü ve ithamların merkezinde yer alan Sultan II. Abdülhamid'i bugünden anlamak ve objektif değerlendirmek amacıyla yayımlandı.
Eser, Sultan 2'nci Abdülhamid'in doğumu, şehzadeliği, tahta çıkışı ve 1'inci Meşrutiyet'i ilan etmesiyle başlıyor. Ardından 93 Harbi olarak da bilinen Osmanlı-Rus Savaşını, meclisin kapatılmasını, Berlin Antlaşmasını, Tunus'un ve Mısır'ın işgalini konu ediniyor. Ermeni meselesine de değinen kitap, Abdülhamid'in büyük askeri başarısı Türk-Yunan Savaşı, Bağdat demiryolları meselesi, Balkanlar ve Ortadoğu'da yaşanan çekişmelerden bahsediyor. Sultan Abdülhamid'in tahttan indirilme sürecinde, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin ortaya çıkışı, II. Meşrutiyetin ilanı ve sonrasındaki 31 Mart hadisesine de geniş yer ayıran eser, sultanın şahsiyetine, ailesine ve hayratına da bir bölüm ayırmış. Son bölümde ise Sultan Abdülhamid'in gerek yurtiçinde gerek yurt dışındaki devletlere karşı takip ettiği politikalar ele alınıyor.
Bütün bu başlıkları genel hatlarıyla inceleyen Vahid Çabuk, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemindeki değerli kaynak ve araştırmalardan faydalandı. Özellikle 2'nci Abdülhamid'in kızı Ayşe Osmanoğlu'nun babası hakkındaki hatıralarının yer aldığı "Babam Sultan Abdülhamid" isimli eser ve sultanın kendi hatıraları, önemli başvuru kaynaklarından. Eser bu yönleriyle, Sultan 2'nci Abdülhamid'in hayatını tarafsız ve tarihi gerçeklere uygun şekilde aktarmayı başarıyor.
KOYUN BESİCİLİĞİ YAPTI
Kitapta yer alan bilgilere göre Sultan Abdülmecid'in Tir-i Müjgân Kadın Efendi'den doğan oğlu Sultan II. Abdülhamid, 21 Eylül 1842'de dünyaya geldi. Farsça, Arapça ve Fransızca dersleri alan Abdülhamid, Guatelli ve Lombardi isimli iki İtalyan'dan da Batı Musikisi öğrendi. Şehzadelik döneminde borsayı takip ederek paralar kazandı. Maslak çiftliğinde koyun besiciliği ve maden işleticiliği ile de uğraştı.
SABAHLARI ERKEN KALKAR, SOĞUK SU İLE BANYO YAPARDI
Sultan 2'nci Abdülhamid, çok düzenli bir hayat yaşardı. Sabahları erken kalkar, soğuk su ile banyo yapar, küçük yürüyüşleri ve gezintileri ihmal etmezdi. Çok sade bir kahvaltıdan sonra hemen günlük çalışmalarına başlardı. İştahsız olduğu için yemeklerini az yer, vaktinin büyük bir kısmını devlet işlerine ayırır, daha sonra da çok zengin olan kütüphanesine çekilirdi. Geceleri sarayın bütün ışıkları yanar, kendisinin hangi odada yattığı bilinmezdi.
SANATA DEĞER VEREN PADİŞAH
Abdülhamid, sanatçı kişiliği ağır basan ve çok okuyan bir padişahtı. Tiyatro ve konserleri sever, Çarşamba, Cuma ve Pazar akşamları özel tiyatro salonunda konserler verdirir ve tiyatro temsillerini izlerdi.