Adı Hulusi Cemil. 1972 Giresun doğumlu. 1993'ten 2005'e kadar Emniyet Teşkilatı'nın istihbarat birimlerinde polis memuru olarak görev yaptı. Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı ile Batman, İzmir, Siirt ve Edirne Emniyet Müdürlüğü'nün istihbarat şubelerinde yasadışı örgütlere bakan C masasında çalıştı. 1990'lı yıllarda Batman ve Diyarbakır gibi illerde etkin olan Hizbullah Örgütü'nün askeri kanadı konusunda uzmanlaştı. Altınlı'yı önemli kılan husus, Emniyet'teki görevinin yanı sıra 1990'lı yıllarda Gülen Örgütü içinde bulunması. Altınlı'yı Gülen Örgütü'ne sızdıran da devlet. Altınlı, cemaate sızma talimatını Emniyet eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'dan aldı. Cemaate girdikten sonra 'abilerin' güvenini kazandı.
Cemil Altınlı, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) çalışanı Cevzet Soysal'ın infaz edilmesi başta olmak üzere Türkiye'nin yakın tarihinin karanlıkta kalmış olaylarına ilişkin önemli sırlara vakıf biri. Altınlı, Gülen Örgütü'nün karıştığı Cevzet Soysal cinayetine ilişkin bildiklerini 17 yıl boyunca sakladı. Bu sırrın yarattığı vicdan azabı altında ezildiğini, dört gün boyunca yayınlayacağımız röportajda göreceğiniz üzere kendisi söylüyor.
KUMPASLA HAPİS YATTI
Altınlı, Batman'da Gülen Örgütü'nün kendisine olan güvenini sarsan, hatta örgüt içindeki bir ajan olduğu izlenimini uyandıran davranışlarda bulunduğu gerekçesiyle cemaat tarafından hedef seçildi. 2004'te tutuklandı, 2005'te Balyoz Davası'na da bakan Hâkim Rüstem Eryılmaz'ın üye olduğu Özel Yetkili Mahkeme tarafından görevi kötüye kullanmaktan bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Davanın duruşmalarında Zekeriya Öz gibi 'meşhur' savcılar da görev aldı. Altınlı'ya, memuriyetten men edilmesi için iyi hal indirimi uygulanmadı. 2004-2005'te sekiz ay cezaevinde kalan Altınlı, 2009'da bildiklerini Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) anlatacağı endişesiyle cemaat tarafından tekrar tutuklandı. Organize suç örgütü kurmak ve yönetmekten yargılandı. Beraat etti ama bu arada 10 ay daha hapis yatmış oldu. Ardından eski cezası kapsamında 24 gün daha cezaevinde kaldı. Böylece toplam 19 ay yatmış oldu. 2010 yılında cemaatin yasadışı faaliyetlerini ifşa eden Haliç'te Yaşayan Simonlar / Dün Devlet, Bugün Cemaat adlı kitabın yazarı polis şefi Hanefi Avcı, Cemil Altınlı'nın devletteki cemaat örgütlenmesini en iyi bilen isimlerden biri olduğunu savcılığa bildirdi. Ve Altınlı'nın 'gizli tanık' statüsünde ifadesinin alınmasını istedi. Ancak o dönemde cemaat yargısı bunu engelledi. Altınlı, akrabası olan Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkanı Sabri Uzun'un İn kitabında yer alan yeni bilgilerle açılan Cevzet Soysal'ın öldürülmesi soruşturması kapsamında savcılığa ifade verdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fuzuli Aydoğdu'nun yürüttüğü soruşturma kapsamında 14'ü polis 19 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Soruşturmada başşüpheli Fethullah Gülen'di. Gülen'in yanı sıra soruşturmanın şüphelileri arasında SABAH'ın polis memurlarından sorumlu Emniyet imamı ve Alevilerden sorumlu imam olarak haberini yaptığı Süleyman Uysal da vardı. Uysal yurtdışına firar ettiği için yakalanamadı. Yine yurtdışında olan Bahattin Karataş da gözaltına alınamadı. Gözaltına alınan 16 şüpheli için de tutuklama talep edilmedi, tüm şüpheliler serbest bırakıldı. Aralarında 1998'de Batman İstihbarat Şube Müdürü Cemil Ceylan ile Terör Şubesi Müdürü Ahmet Akbal'ın da bulunduğu tüm şüpheliler suçlamaları reddetti. Ancak Hulusi Cemil Altınlı, Cevzet Soysal cinayetine ilişkin ifadelerinde ısrarcı