Alman ekonomisindeki sıkıntılar ve Alman hükümetinin Türkler'i göçe zorlayan politikaları, tersine göç başlattı.
1960'lı yıllarda 'Almanya acı vatan' diyerek giden Türkler'in torunları artık dönüyor. Bugüne kadar geçinemeyenler kesin dönüş yaparken, 2006-2012 arasında eğitimli 256 bin Türk de ülkeye geldi Yıllar önce 'Almanya acı vatan' diyerek gurbete giden Türkler'in torunları artık geri dönmeye başladı. Alman ekonomisinde 2000'li yıllardan itibaren başlayan ekonomik sıkıntılar, ırkçı saldırılar ve Alman hükümetinin Türkler'i göçe zorlayan politikaları, tersine göç başlattı.
Alman hükümeti, fakirlik sınırı altında yaşayan Türkler'in dönmesi için önlemler alırken, bu ters tepti ve eğitimli Türkler dönmeye başladı. 1961-2005 yılları arasında 3.2 milyon Türk geri döndü. 2006-2012 arasında 256 bin kişi Türkiye'ye kesin dönüşle yerleşti. 2005'e kadar olan dönemde emekli olan, gitmeye zorlanan Türkler ağırlıklı olarak gelirken, 2006'dan sonra ise eğitimli, sermayesi olan yatırımcı genç nüfus Almanya'yı terk etmeye başladı. Araştırmada, kesin dönüş yapanların "Türkiye tatlı vatan, hem kendi kültürümüz hem de ekonomisi iyi. O nedenle dönüyoruz" dediği belirtildi.
Türkiye Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı'nın (TAVAK) yaptığı araştırmaya göre, dönenlerin büyük kısmı eğitimli. TAVAK Başkanı Faruk Şen, araştırmaların dönenlerin büyük kısmının bu kararından memnun olduğunu ortaya çıkardığını söyledi. Şen, "Geri dönüş eğilimlerinin artması ve 256 bin Türk'ün son yıllarda geri dönmesiyle Türkiye'ye yönelik yatırımlar da arttı" dedi.
Türkiye'de konut yatırımlarının artışında Avrupalı Türkler'in dönmesinin de etken olduğunu söyleyen Şen, "Avrupalı Türkler 2010 yılında İstanbul, Bodrum, Antalya, İzmir gibi kentlerde 38 bin konut aldılar. 2013'te ise 37 bin Avrupalı Türk, Türkiye'de konut aldı. 2014 yılında konut alımlarında konut alımlarında artış olmuş ve sayı 41 bin sınırını geçti" dedi. Bu rakamın bu yıl ise 40 binlerde kalacağının tahmin edildiğini söyleyen Şen,"Sayının daha fazla artmamasının en büyük nedeni Almanya'daki Türkler'in yapı tasarrufu dediğimiz tasarruf hesaplarını Türkiye'de konut alımında kullanamamalarından kaynaklanıyor" diye konuştu.