Yapılan bir araştırma, günde yarım avuç fındık, fıstık, ceviz, badem gibi sert kabuklu yemiş yemenin erken ölüm riskini önemli oranda azalttığını gösterdi.
Daha önceki araştırmalarda, sert kabuklu yemiş tüketiminin kalp-damar sağlığına iyi geldiği ortaya konmuştu. Ancak Hollanda'da yapılan bu araştırma kapsamında ilk kez bu yiyeceklerin hastalıklara olan etkisine bakıldı.
Maastricht Üniversitesi'nde Prof. Piet van den Brandt başkanlığında yapılan araştırmaya göre günde en az 10 gram fındık, fıstık, ceviz ya da badem yemek, erken ölüm riskini yüzde 23 oranında azaltıyor. Tuz ve trans yağ içermesi nedeni ile fıstık ezmesinin bir yararı yok.
Araştırma kapsamında 1986 yılında 55-69 yaş grubundaki 120 bin kişiden beslenme ve yaşam tarzları ile ilgili bilgiler alındı. 10 yıl sonra bu kişilerin ölüm oranlarına bakıldı. Sert kabuklu yemiş tüketen kişilerin kanser, diyabet, solunum ve nörodejeneratif hastalıklar yüzünden erken ölüm oranının daha düşük olduğu görüldü.
Tüm hastalıklarda 10 yıllık süre içinde erken ölüm riskinin yüzde 23 azaldığı görüldü. Bu oran nörodejeneratif hastalıklarda yüzde 45, solunum hastalıklarında yüzde 39, diyabette ise yüzde 30.
Araştırmanın sonuçları, International Journal of Epidemiology'de (Uluslararası Epidemiyoloji Dergisi) yayımlandı.
Prof. van den Brandt, BBC'ye yaptığı açıklamada, araştırmalarında sert kabuklu yemiş tüketen kişilerin daha fazla sebze-meyve tüketmesi ve bu gruptaki kadınların vücutlarında daha az yağ olması gibi faktörlerin de dikkate alındığını ve bunların sonuca yansıtıldığını söyledi.
Sert kabuklu yemişler, doymuş ve doymamış yağ asitleri, farklı vitaminler, lif, antioksidan ve diğer biyoaktif bileşenler içeriyor.