Ailenin temel yapı taşlarından olan babalar, evde idari ve maddi açıdan daha etkin konumda olsalar da çoğunlukla çocuklarla olan ilişkiler anneler etrafında gelişir. Anneler ev içerisindeki dirlik ve düzeni sağlarken, babalar da ev dışında verdikleri maddi ve manevi mücadeleyle aileyi ayakta tutarlar.
Hayatımızda bu kadar önemli bir yere sahip olan babalara adanmış bir gün olan Babalar Günü ise, Anneler Günü kadar iyi hatırda kalmaz. Bunun nedenleri arasında babaların isteklerini kadınlar kadar dile getirmemeleri ve özel günleri kadınlar gibi önemsediklerini göstermemeleri yer alıyor olabilir.
Peki; babanın ailedeki rolü nedir? İyi bir baba çocuk ilişkisi için neler yapmak gerekir? REEM Nöropsikiyatri Merkezi'nden Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Yavuz konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.
Çocuğun ilgisi, 24. aydan sonra babaya da yönelmeye başlıyor
Doğumdan hemen sonraki süreçte anneden beslenen, yoğun biçimde anne şefkatine ihtiyaç duyan bebek, 24. aydan itibaren ilgisini babaya da yöneltmeye başlar. İçgüdüsel olarak anne bebek iletişimi doğumla başlar ancak babayla çocuğun ilişkisi zamanla gelişir.
Babanın fiziksel ve duygusal varlığı, çocuğun bebeklikten itibaren daha öz güvenli bir kişilik geliştirmesine yardımcı olur. Ailede baba varlığını bilen çocuk, kendisini sorunlar karşısında daha güvende hisseder. Babasından yeteri kadar ilgi ve sevgi gören çocuklar, ileriki yaşlarında daha mutlu ve öz güvenli bireyler olur.