SAĞLIK Haber Girişi : 09 Mayıs 2015 09:42

Metabolizmanızı 10 adımda canlandırın

Metabolizmanızı 10 adımda canlandırın
Tüm kış vücudunuzda biriken toksin ve yağlardan arınabilmek, metabolizmanızı canlandırabilmek için en uygun dönem bahar ayları.

Kış mevsimi boyunca alınan kalorili gıdalar ve hareketsiz yaşam metabolizmanın yavaşlamasına neden oluyor. Bu yüzden bahar döneminde kişi kendini yorgun, halsiz ve bitkin hissedebiliyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Aslan,"Beslenme alışkanlıkları ve yaşam şeklinde yapılacak birkaç küçük değişiklikle bahar detoksu uygulanabilir. Böylece vücut yenilenerek yaza canlı girebilir. Ancak metabolizma hızı kişiye özeldir. Bu nedenle uygulanacak detoks şekli ve fiziksel aktiviteler her birey için farklı planlanmalıdır" diyor.

Metabolizmanın düzgün bir şekilde görevini yapabilmesi için kasların ve yaşamsal organların da sağlıklı olması gerekir. Vücutta oluşabilecek herhangi bir rahatsızlık metabolizmanın işleyişini olumsuz yönde etkileyebilir. Özellikle kullanılan bazı ilaçlar, geçirilen hastalıklar ve kronik rahatsızlıklar, genetik yapı, hormonlar, yaşam tarzı ve bilinçsizce yapılan egzersizler metabolizmayı etkiler.

Her bireyin metabolizması farklıdır 

Metabolizma beden yapımızı ve kilomuzu etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Her bireyin metabolizması birbirinden farklıdır. Bazı kişiler fazla yemesine rağmen kilo almazken, bazıları ise beslenmelerine dikkat etse bile kilo kontrolünü sağlayamazlar.

Erkeklerin metabolizması daha hızlı

Metabolizma hızının cinsiyete göre değiştiğini belirten Aslan, "Erkeklerin metabolizması kadınlara nazaran daha fazla çalışır ve genç bireylerde metabolizma oldukça hızlıyken ilerleyen yaşlarda bu hız yavaşlar" dedi.

Peki, metabolizmayı hızlandırmak için ne yapmalı?

1- Uyanınca aç karnına bir bardak su için. Su vücudumuza ''günaydın'' demenin ilk yoludur. Birçok kişi sabah aç karnına içilen sıcak suyun metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırdığını düşünür. Ancak bilinenin aksine sıcak su içmek yağları eritmez. Tam tersine soğuk su içmek yağ yakımına yardımcı olur. Vücut dışarıdan aldığı besin öğelerini kendi ısısına getirmeye çalışacağından ekstra bir enerji harcar

2- Kahvaltıyı atlamayın. Gece boyunca bir şey yenmediği için oldukça uzun süren bu açlık nedeniyle metabolizma vücudu korumak adına yavaşlar. Sabahları kahvaltı edilmezse metabolizma yavaşlar. Besinler, özellikle de karmaşık karbonhidratlar (tahıllı ekmek ve meyve gibi besinler) metabolizmanın tekrar harekete geçmesini sağlar. Süt ve süt ürünleri (yağ oranı düşük), yumurta ve tam tahıllı ekmek sabah kahvaltısında tüketilebilir.

3- Ara öğünleri de beslenme programınıza dahil edin. Meyve, sebze ve tahıl gibi karmaşık karbonhidrat grubunda yer alan besinler, metabolizmayı hızlandırır. Ara öğün yenildiğinde fazla acıkılmayacağı için ana öğünler de küçülmüş olur. Ancak öğünlerde tüketilecek atıştırmalıkların düşük kalorili besinlerden seçilmesine özen gösterilmelidir.

4- Geç saatte yemeyin. Yapılan araştırmalar kuvvetli bir kahvaltı ve öğle yemeği ile hafif bir akşam yemeği yiyerek kilo verilebileceğini gösteriyor. Bu nedenle akşam yemeği olabildiğince erken bir saatte ve mümkünse yatmadan en az 4 saat önce yenilmiş olmalıdır

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.