Forbes Türkiye'nin Mart 2015'te 10'uncu kez yayımladığı "En Zengin 100 Türk" listesinin en göze çarpan verisi, listede yer alan isimlerden 85'inin gayrimenkul ve inşaat sektörlerinde yatırımı olmasıydı.
Bu veri, inşaat sektörünün son 10 yılda geçirdiği dönüşümle, kendi zenginlerini yaratan bir sektör haline geldiğini göstermeye yetiyor. Ayrıca sektörün yaşadığı parlak dönem, farklı sektörlerdeki birçok sermaye sahibini de kendisine çeken büyük bir cazibe kaynağı oldu.
İNŞAAT ŞİRKETLERİ KOLAYLIKLA AYAKTA DURABİLİR HALE GELDİ
İnşaat patronlarının neredeyse aynı ağızdan çıkarcasına "inşaatın altın çağı" olarak tanımlamadıkları son 10 yıllık süreç kendi devlerini de yarattı. 2000 öncesinde Türkiye'de inşaat deyince daha çok yol, baraj gibi altyapı işlerine odaklanan şirketler akla geliyordu.
Konut üretimi ise çok kısıtlı olduğu için büyük şirketleri ayakta tutmaya yetecek bir alan değildi. Ancak bugün özellikle konut sektörü o denli büyüdü ki inşaat şirketleri bu alanda bile farklı kategorilerde kolaylıkla ayakta durabilir hale geldi.
AYNI HIZDA BÜYÜDÜLER
Diğer yandan yurt içindeki devasa altyapı projeleri altyapı müteahhitlerinin, konut üreticileri kadar göz önünde olmasa da, aynı hızda büyümelerini sağladı. Son 10 yılda nerdeyse sıfırdan oluşan konut piyasası için milat, 2007'nin ilk aylarında çıkan 'Mortgage Yasası'ydı. Aynı dönemde dünyada oluşan finansman bolluğuyla Türkiye'nin de içinde olduğu gelişmekte olan ülkelere akan para, konut kredi faizlerinin de hızla yüzde 1 'in altına inmesini sağladı.
Hal böyle olunca 2006'dan, 2008'de yaşanan küresel krize kadar olan dönem inşaat şirketleri için epey parlak geçti. 2008-2010 arasındaki duraklamanın ardından sektör dönemsel dalgalanmaları da aşarak büyümeye devam etti. Kentsel dönüşüm, Mütekabiliyet Yasası, devlet teşviki ve KDV ile ilgili yasal düzenlemeler de hızını alan inşaat sektörünün yelkenine rüzgar taşıdı.
TOPLAM YURTDIŞI GELİRLERİ 29 MİLYAR DOLAR
2015'te ENR listesine giren 43 Türk şirketinin toplam yurtdışı gelirleri 29 milyar dolar oldu. Aynı rakam bir önceki yıl 20,4 milyar dolardı. Bu açıdan bakıldığında inşaat şirketlerinin yurtdışında yaptığı işler esasında Türkiye'nin en büyük ihracat kalemlerinden birini oluşturuyor. T
ürkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün'iin verdiği rakamlar, inşaatın 10 yılda nasıl "zengin" üreten bir sektör haline geldiğini net bir şekilde gösteriyor: "2002'de Türk müteahhitlik firmaları tarafından üstlenilen yıllık yeni iş tutarı 2,6 milyar dolar civarındaydı. Sadece beş yıl sonra bu tutar ilk kez 25 milyar dolar bandını aştı. 2010 - 2015 döneminde de yıllık ortalama 25-30 milyar dolarlık yeni iş başlangıcı yapıldı