Ramazan ayında giderek artan sıcaklara karşı alınabilecek en büyük önlem, sağlıklı bir iftar sofrası hazırlamaktan geçiyor. İftar çorbasının kremalı yapılmaması gerektiğini belirten Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Serra Arslan, "Vücudunuzdaki susuzluğu iftarda tüketeceğiniz ayran ya da cacıkla, mineral eksiğinizi ise soda ile tamamlayın. İftar sonrası yapacağınız yürüyüş ise hem hazımsızlığınızı giderecek hem de küçük bir tatlı kaçamağına imkan tanıyacaktır" dedi.
Dyt. Arslan, sıcaklara denk gelen Ramazan ayında sağlıklı oruç tutmanın yollarını anlattı:
Ani yemek tüketimi yağ artışı sebebi
- Ramazanda uzun süre aç kalmak metabolizmamızı etkiliyor. Ve eğer dikkat edilmezse kilo artışlarına, sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Yaz aylarında tutulan oruç ile çok uzun süre aç kalacak olan bedenimiz alıştığı düzenin dışında bir sürece gireceği için metabolik hızımız düşer. Uzun süren açlıktan sonra ani ve hızlı yemek tüketimi kan şekerimizde dalgalanmalara ve yağ artışına sebep olabilir.
- Kan şekerindeki ani iniş ve çıkışlar özellikle yoğun iftar menülerinden sonra kendimizi bitkin hissetmemize, halsizlik, yorgunluk, uyku gibi durumlara yol açabilir. Ayrıca Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle uzun süren açlık durumlarında baş dönmesi, gözlerin kararması, mide bulantısı, sinirlilik gibi durumlarla karşılaşılabilir. Tüm bu duygu durum bozukluklarını ve olası sağlık problemlerini yaşamamak için Ramazan'da sofralarınızı bilinçli hazırlamanız gerekmektedir.