GÜNDEMHaber Girişi : 17 Temmuz 2015 10:56

"Şeker değil Ramazan bayramı"

Ünlü tarihçi "şeker bayramı" sözünü segerlendirdi

Ünlü tarihçi Murat Bardakçı, bugünkü köşesinde her Ramazan Bayramı'nda yaşanan "Ramazan Bayramı mı Şeker Bayramı mı" tartışmasına ilişkin yeni bilgiler paylaştı.

ŞÜKÜR BAYRAMI ŞEKER BAYRAMI OLDU

Bardakçı, Ramazan Bayramı'na eskiden Şükür Bayramı dendiğini ancak yıllar boyu yapılan okuma hatalarından sonra Şeker Bayramı olarak adlandırıldığını söyledi.

Murat Bardakçı'nın yazısından bazı kısımlar;

"20-25 SENE ÖNCE ŞEKER BAYRAMI DİYE BİLİNİRDİ"

Bugün bayram; sizlerin de her gününüz bayram gibi, bayramınız da kutlu olsun. Şimdi genellikle "Ramazan Bayramı" denen bu bayram, bundan 20-25 sene öncesine kadar genellikle şehirlerde"Şeker Bayramı" diye bilinirdi.

ŞÜKÜR BAYRAMI ŞEKER BAYRAMI OLDU

İfadedelerde geçen "şükür" kelimesi zamanla bayramın da ismi oldu ve Ramazan Bayramı'na asırlarca "Şükür Bayramı" dendi.  Derken, "şükür" kelimesi "şeker"e döndü ve "Şükür Bayramı" da "Şeker Bayramı" haline geliverdi!

OKUMA HATASI

Kelimenin değişmesinin sebebi, bir okuma hatasıydı...  "Şükür" ve "şeker" kelimeleri eski harflerle aynı şekilde yani "şın-kef-rı" ile yazılırlar. Metinde geçen kelimenin"şükür" mü yoksa "şeker" mi olduğu sözün gelişinden anlaşılır ve kelime nasıl gerekiyorsa öyle okunur.

Halkın "Şükür Bayramı" dediği eskinin "ıyd-i fıtr"ının zamanla "Şeker Bayramı" hâlini almasının sebebi, işte bu okuma hatası idi. Asırlar boyunca doğru şekilde, yani "şükür" diye okunan kelime sonraları bu hatâ neticesinde"şeker" zannedilince bayramın ismi de değişiverdi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.