Uzmanlar, unutkanlığı engellemek ve hafızayı güçlendirmek için bol su tüketiminin oldukça önemli olduğunu vurguladı.
Yaz tatilini geride bıraktığınız ve yoğun çalışma temposuna adım attığımız sonbaharda, hafızanın önemi oldukça büyük. Daha etkin bir hafıza, iş hayatında da daha başarılı olmanızı sağlar. Peki, hafızamızı güçlendirmek için vücudumuzun ve beynimiz neye ihtiyaç duyuyor? Waternet Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, unutkanlığı önlemek için su tüketiminin önemine dikkat çekiyor.
Telefon ve mail trafiğinin oldukça yoğun olduğu, hayatımızın yüzde 80'inin geçtiği iş hayatında, hafızanın önemi yadsınamaz bir gerçek. Aldığımız notları, girilen ajandaları ya da toplantılarda konuşulanları hatırlamak da iş dünyasının hayat damarlarından biri. Unutkanlığı engellemek için bol bol su tüketmenin önemini vurgulayan Diyetisyen Canan Aksoy, "Unutkanlık merkezi beyin olduğu için bu organımızı iyi beslemeliyiz" diyor.
Beyni iyi beslemek için, suyun yanında beynimizin yakıtı olan iyi karbonhidratlar, vitaminler ve minerallerden de almanın önemine dikkat çeken Aksoy, "Mikrobiyolojik yönden içmeye uygun, ağır metallerden arındırılmış taze içme suyunu elde edebilmenin en sağlıklı yollarından biri de arıtılmış içme suyudur. Bu anlamda evde arıtılmış içme sularının bekleme ve saklama koşulları açısından en sağlıklısı olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
Yoğun çalışma temposunda, su içmeyi unutmakla kalmıyor bir de çay, kahve tüketimini artıyoruz. Vücudun ihtiyacı olan sıvı, çay ve kahve ile ne yazık ki sağlanamıyor ve iş yerinde konsantrasyonu artıracak besinlere ihtiyaç duyuyoruz.
Peki, bu yoğun iş temposunda, doğru su tüketimi için ve dikkatimizi toplamak için ne yapmak gerek?
- Masa başında çalışanlar, mutlaka masalarında büyükçe bir bardak su bulundurmalı.
- Çantada küçük bir şişede su bulundurulmalı.
- Unutkanlığa karşı kuersetin antioksidanı içeren elma ve elma suyu tüketimine özen gösterilmeli.
- Hücre yapısını bozan serbest radikallere karşı savaşan nar suyu, portakal suyu ve greyfurt suyu tüketilmeli.
- Sinirlerin yatışması için, rahatlatıcı etkisi olan yeşil çay tüketilmeli.
- Masada kuru üzüm, karanfil, ahududu, bitter çikolata, fındık ve ceviz gibi hem sağlıklı hem de lezzetli atıştırmalıklar bulundurulmalı.
- Haftada 2-3 porsiyon Omega-3 yönünden zengin olan balık tüketilmeli.
Su vücudumuz için oksijenden sonra gelen en önemli öğe. Bir insan, besin almadan günlerce yaşayabilirken, su içmeden yalnızca birkaç gün yaşayabilir ve yüzde 3'lük bir su kaybı ile vücuttaki fiziksel performans gitgide düşmeye başlar. Vücuttaki suyun yüzde 5'ini kaybeden birinde dikkat ve konsantrasyon eksikliği görülmeye başlar. Yüzde 8 oranında kaybedilen su, baş dönmesi ve yorgunluğa yol açarken, bu oranın yüzde 10'a çıkması bir insanın kas spazmı geçirmesine sebep olabilir ve hayati tehlike başlayabilir. Dolayısıyla suyun hayati önemi su götürmez bir gerçek. Vücudumuz için bu kadar suyu hızla emen besinler de tabii ki mevcut.
İşte hem vücuttaki su oranımızı korumak hem de unutkanlığa sebebiyet vermemek için uzak durmamız gereken besinler:
- Hamburger ve patates kızartması
- Şekerli ve doğal olmayan içecekler
- Aşırı şekerli tatlar
- Trans yağ içeren besinler