Kilis'in karşısındaki Azez'de El Nusra'dan 4 köy ve bir kasabayı alan IŞİD ilerliyor.
New York Times'a göre, Türkiye ve ABD Suriye sınırını IŞİD'den korumak için işbirliğini görüşüyor.
Suriye'de cihatçılar arasındaki çatışmalar Türkiye sınırını tehdit ediyor. Kilis'in karşısına düşen Azez ilçesinde IŞİD ve El Kaide'yle bağlantılı El Nusra Cephesi savaşıyor. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi,Halep'in kuzeyinde devam eden çatışmalarda IŞİD'in El Nusra'nın kontrolündeki dört köy (Soran, Savran, Bilid ve Bulgarat) ve bir kasabayı ele geçirdiğini belirtti. IŞİD aynı zamanda Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısında, Türkiye'ye en önemli geçiş noktalarından olan Es-Selame Sınır Kapısı'nı ele geçirmek için saldırı başlattı.
ÖSO VE EL NUSRA BERABER
Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile El Nusra güçleri lojistik açıdan stratejik önemdeki Azez ve Es-Selame'yi ele geçirmek isteyen IŞİD'e karşı ortak hareket ediyor. İdlib ve Halep'ten ÖSO ve El Nusra güçleri takviyeye geldi.DHA, iki günde 350 kişilik bir takviyenin geldiğini belirtti. Çatışmaların tedirginliğe yol açtığı sınır hattındaki Kilis'te güvenlik önlemleri artırıldı. Kilis'ten patlama sesleri duyulurken, sınırın öbür tarafından yükselen dumanlar da görülüyor. PYD'nin denetimindeki Efrîn Kantonu Savunma Konseyi Başkanı Ebdo İbrahim, IŞİD'in almak istediği sınır hattındaki Azez kasabasındaki sivilleri korumak için YPG/YPJ güçlerinin Özgür Suriye Ordusu taburları ile beraber bölgeyi savunmaya hazır olduklarını açıkladı.
'TAMPON BÖLGE YOK'
New York Times (NYT) gazetesine konuşan ve adı açıklanmayan üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Ankara ve Washington'ın sınır güvenliği için ortak hareket etmek amacıyla görüştüğünü açıkladı. Yetkili 'ortak çabanın' içeriğine ya da Amerikan hava güçlerinin nasıl bir rol oynayacağına dair ayrıntı vermedi. NYT, yetkilinin 'tampon bölge ya da uçuşa yasak bölge tesis edilmesinden çok daha azını ima ettiğini' belirtti. NYT'nin kaynağı 'herhangi bir anlaşmanın 7 Haziran'daki genel seçimlerden önce gerçekleşmeyeceğini' vurguladı. Yetkili 'birkaç aydır görüşmelerin sarsıntılı geçtiğini' açıklarken ''Çok somut ve elle tutulabilir konularda ne yapabileceğimize bakıyoruz. Köktencileri sınırdan uzaklaştırmak istiyoruz. Onlarla (Türkiye) işbirliği içerisinde ne yapabileceğimize bakıyoruz'' dedi.
Öte yandan bir ayda 6 bin 657 kişinin öldüğü mayıs, Suriye'de bu yılın en kanlı ayı oldu.
UEFA VALİSİ: BÜYÜK BİR GÖÇ BEKLENMİYOR
IŞİD'in elinde bulunan, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesi karşısındaki Tel Abyad'a yönelik YPG ve Burkan El Fırat Cephesi tarafından başlatılan operasyonda şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Asuri-Süryani savaşçılar ile bazı Arap aşiretlerinin de katıldığı operasyona ABD desteğindeki koalisyon ülkeleri de savaş uçaklarıyla IŞİD noktalarını vurarak destek veriyor. Tel Abyad'ı almak için üç bölgeden kapsamlı saldırılar düzenleniyor.
ANHA ajansına konuşan YPG komutanları, Tel Abyad bölgesinde yüzlerce köyün yer aldığı 100-120 kilometre uzunluğunda 40-45 kilometre genişliğindeki bir alanı IŞİD'den temizlediklerini öne sürdü. Sınır hattında saldırılarını yoğunlaştıran ÖSO bileşenleri de IŞİD'in Rojava bölgesinde sınır hattındaki varlığına son verip Rakka kentine sürmeyi hedefliyor.
Bölgede yer yer şiddetli çatışma sürerken çatışma bölgelerinden kaçan yüzlerce Arap, Kürt ve Türkmen aile Akçakale sınırına dayandı. Bölgede yaşananları Milliyet'e değerlendiren HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, çatışmalardan kaçan binlerce insanın sınır hattına ulaştığını ve bir o kadar insanın da sınıra doğru hareket halinde olduğunu söyledi. Ayhan, sınırda bekleyen insanların aç ve susuz olduğunu, yardım yapılması için Vali İzzettin Küçük'le görüşme yaptığını ifade etti.
Şanlıurfa Valisi İzettin Küçük ise şu anda büyük göç dalgası beklemediklerini, ancak her ihtimale karşı önlem aldıklarını söyledi. Küçük, şöyle dedi:
''Sınırın ötesinde çatışmalar var ama büyük değil. Sınıra gelenlerin bazıları çatışmalardan korkan çevre köylerdeki vatandaşlardan oluşuyor. Sınırda 50-100-150 kişilik gruplar var. Onlara su, yiyecek veriyoruz, ihtiyaçlarını giderdikten sonra geri dönüyorlar. Sınıra gelenlerin büyük bölümü mevsimlik işçiler. Geçen yıl da gelmişlerdi. Çalışmak için Adana ve Mersin'e gitmek istiyorlar. Almaya kalkarsak çok insan gelir. Şu anda vahim bir durum yok. Tel Abyad'a yönelik bir saldırı var ancak bu gruplar 40-50 kilometre uzaktalar. Şu anda büyük bir göç dalgası beklemiyoruz. Kapıya dayanma gibi bir durum yok. Sınırda askeri birliklerimiz var, karşıdaki gelişmeleri yakından izliyoruz.''